SAMSUN (AA) - Sansun Büyükşehir Belediyesinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonra Amasya'ya uzanan yolculuğunda kullandığı güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu için başlattığı çalışma devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Samsun kent çıkışına kadar Atatürk'ün geçtiği güzergahta bulunan köprü, menfez ve tarihi binaların restorasyonu için çalışmalar devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Atayolu"nda yapılan çalışmaları inceleyerek, ilgililerden bilgi aldı.

Yolun Samsun'un tarihi için büyük önem ifade ettiğini vurgulayan Yılmaz, Samsun ile özdeşleşen bir tarih olan 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün o günün şartlarında birçok zorlukla güzergahtan geçerek Amasya'ya ulaştığını hatırlattı.

Yolda yer alan köprüler, hanlar, menfezlerin oldukça kötü durumda bulunduğuna dikkate çeken Yılmaz, "Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalara ilk olarak Atatürk'ün konakladığı evleri koruma altına alarak başladık. Kavak ve Havza'da bulunan evleri, gereken çalışmaları yaparak turizme kazandıracağız. Atayolu üzerinde yapacağımız çalışmalarla Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya ulaşan gizemli yolculuğuna ışık tutacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Osmanlı ve Karayolları arşivlerinde yer alan harita ve belgelerin incelenerek yolun gerçek güzergahının gün yüzüne çıkarıldığını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Samsun'dan başlayan Milli Mücadele yolculuğunun Kavak ve Havza'da geçen kısmı hiçbir tarih kitabında net olarak anlatılamadı. Bu zamana kadar Atayolu diye bildiğimiz yol, aslında Atayolu değilmiş. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız araştırmaların sonucunda yolun gerçek güzergahını ortaya çıkardık. Atatürk'ün ve kurmaylarının bilinenin aksine Osmanlı dönemine ait yoldan Amasya'ya ulaştığını gördük. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak gereken çalışmaları başlattık. Yaptığımız çalışmalar Atayolu’nun tarihinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir kaynak olacak."