Türkiye’de ilk defa Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde veteriner kök hücre laboratuvarı kuruldu. Kök hücre nakli tedavi yöntemi sayesinde böbrek, göz, yanık ve eklem ağrıları bulunan hayvanlar artık tedavi edilebilecek.
Ankara Üniversitesi, sadece insan sağlığı değil, Veteriner Fakültesi aracılığıyla hayvan sağlığında da Türkiye’ye faydalı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bunun son örneği Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde kurulan veteriner kök hücre laboratuvarı ile yaşandı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Cerrahi Anabilim Dalı ile Dâhiliye Anabilim Dalı’nın ortak projesi sayesinde artık hayvanlar üzerinde de kök hücre nakli yapılabilecek.

REKTÖRLÜK DESTEĞİ
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün verdiği desteklerle kurulan laboratuvarda gerçekleştirilecek kök hücre nakilleri sayesinde hayvanlarda ölümcül hastalık olan böbrek yetmezliğinin yanı sıra göz, yanık ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilecek. Kök hücrenin araştırmalara açık bir alan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Asuman Özen, “Zürih Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı daveti üzerine ‘kök hücre laboratuvarı nasıl olmalı’ konusunda incelemelerde bulundum. Buradaki gözlemlerimizi ülkemizde gerçekleştirmeye karar verdik. Laboratuvar pek çok hastalığa umut kaynağı olacak” diye konuştu.

EVCİL HAYVAN TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇACAK YÖNTEM
İlk etapta göz ve böbrek hastalıkları üzerinde uygulamalara başlayacaklarını dile getiren Dr. İrem Gül Sancak ise “Başta evcil hayvanlar olmak üzere Türkiye’de ilk kez kurulan bu laboratuvar aracılığıyla birçok hayvan hastalığının tedavisi artık sağlanabilecek” dedi.
(İHA)