Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Avrupa’nın 10 yıllık tarım sektörü büyümesinin yıllık ortalama 0,24 olduğunu belirterek, “Yani yüzde 1 değil. Biz Avrupa Birliği’nin yıllık sağladığı tarım sektörü büyümesinin 10 katı daha fazla büyüme kaydettik” dedi.
Bir dizi toplantı kapsamında dün Mersin’e gelen Bakan Mehdi Eker, akşam Genç MÜSİAD Mersin Şubesi’nin 9. Genel Kurulu’na katıldı. HiltonSA Otel’de gerçekleştirilen genel kurula Bakan Eker’in yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Nebi Bozkurt, Genç MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Fettahoğlu ve MÜSİAD üyeleri katıldı.
Bakan Mehdi Eker genel kurulda yaptığı konuşmada, MÜSİAD’ın ülke ekonomisine sağladığı katkının yadsınamaz olduğunu söyledi. 1 milyar insanın aç olduğu bir dünyada her yıl 1,3 milyon ton gıdanın israf edildiğini belirten Eker, “Günümüzde obeziteden muzdarip insan sayısı açlık çeken insan sayısından daha fazla. Böyle bir ortamda MÜSİAD’ın sahip olduğu ve hayata geçirdiği değerleri çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin son 10 yılda önemli ekonomik başarılar elde ettiğini vurgulayan Bakan Eker, “Birim alanda daha fazla ürün elde edecek şekilde, verimliliği artırıcı tarımsal projeler ve politikalar uyguladık. Aynı alandan artık 23 milyar Dolar değil, 61 milyar Dolarlık tarımsal hasıla elde ediyoruz. İspanya’yı, İtalya’yı ve Fransa’yı tarımsal yurt içi hasıla bakımından bu süreçte geride bıraktık. Avrupa’nın 10 yıllık tarım sektörü büyümesi yıllık ortalama 0,24’tür. Yani yüzde 1 değil. Biz Avrupa Birliği’nin yıllık sağladığı tarım sektörü büyümesinin 10 katı daha fazla büyüme kaydettik. Tarımsal ürün ihracatını 2013 yılında 17,7 milyar Dolara çıkardık. Türkiye’de 76 milyon vatandaşın karnını, ülkeye gelen 35 milyon turistin karnını doyuruyoruz, üstüne de 192 ülkeye 17,7 milyar Dolarlık bin 681 çeşit tarım ve gıda maddesi ihraç ediyoruz. Bütün bunlar destekleme politikaları ve sağlanan verimlilik artışıyla oldu. Bu da Türkiye’deki sanayicinin ve yatırımcının başarısıdır. Türkiye’de çiftçiye ödenen tarımsal destekler 1,8 milyardı. 2015 yılı bütçemiz tamı tamına 10 milyar. Yani 5 kattan daha fazla çiftçiye ödenen karşılıksız nakdi hibe destek miktarını artırmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin’in tarımsal üretimin yanı sıra ihracat ve hayvancılık konusunda da çok önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Bakan Mehdi Eker, Mersin’in keçi varlığı açısından da Türkiye’nin en büyük ili olduğunu dile getirdi.
Vali Çakacak ise Türkiye’nin son yıllarda büyük bir gelişme ve kalkınma hamlesi içerisinde bulunduğuna dikkat çekerek, dünyada son yıllarda yaşanan ekonomik kriz dönemlerinde bile Türkiye’nin en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu vurguladı. Mersin’in Türkiye’de ekonomik büyüklükte 6. sırada bulunduğunu ve devasa kamu yatırımlarına sahip olduğunu aktaran Çakacak, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kalkınma hamlesine sadece devletin değil, iş adamlarının da çok büyük katkıları olduğunu ifade ederek, “2023 hedeflerine ancak kamu ve özel sektör işbirliği ile ulaşabiliriz. Genç MÜSİAD’lıların bu konuda üzerilerine düşeni fazlasıyla yapmanın çabası içerisinde olmalarını takdirle karşılıyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
(İHA)