Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'a, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tüm dünya ekonomilerinin tarihi büyük bir kriz yaşadığını ancak Türkiye'nin bu durumdan en az etkilenen ülkelerden biri olacağını söyledi.

Son dönemde dövizde yaşanan dalgalanamalar hakkında mesajlar da veren Albayrak, dolar kuru için, "Kur 7’lerden 6’lardan 5’lere indi. Tekrar çıktı. Tekrar indi. İner çıkar. Türkiye tüm bu dalgalanmaları düzgün bir şekilde yönetmektedir. Güçlü bir altyapıya sahip" ifadelerini kullandı.

Albayrak'ın ekonomi yönetiminde "milli bağımsızlık hamlesi" başlatıldığına yönelik mesajları bugün Aydınlık gazetesinden tam destek geldi.

"Turgut Özal ekonomisinin sonu" manşeti ile çıkan gazetede, ekonomi yönetiminin attığı adımlar tek tek sıralanarak, övüldü.

Bakan Albayrak o espriler için ne dedi?

İŞTE AYDINLIK GAZETESİ'NİN İLGİLİ HABERİ;

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak, "Ekonomik anlamda bir milli bağımsızlık modeli ortaya koyduk. İki senedir kıyamet bunun için kopuyor" dedi. Albayrak, CNN Türk yayınında yaptığı açıklamada, "Türkiye ekonomi modelini değiştirdi, artık eski modelden çıkıyor. Eski model yüksek faiz, düşük kur ve ithalata bağımlı ekonomi modeliydi ve bu artık sürdürülebilir değil. Benim derdim ekonominin kırılganlıkları noktasında daha güçlü rekabet edebilir olması, istihdamı ve üretimi önceliklemesi. Üretim ve ihracata dayalı dönüşümde, çok önemli paradigma değişikliği var. Bu değişiklik siyasi olarak da daha iddialı pozisyona taşıyacak. Ak Parti iktidarı siyasi bağımsızlık mücadelesi ve bunun bedeli olarak farklı ekonomik mücadeleler veriyor. Siz ne kadar ekonomik olarak bu bağımsızlığı ortaya koyarsanız, siyasi olarak da kendi kararlarınızı alırsınız" dedi. Albayrak'ın döviz kurları üzerine yaptığı şu vurgu da dikkat çekti:

"Türkiye 1980’lerden serbest piyasa ekonomisine geçtiğinden beri bir kur algısı ile ekonomiyi ölçmeye yönelik psikolojik iklime girilmiş. Kur üzerinden ekonomiyi ölçme. Bunun eski dönemlere göre çok daha az etkilediği süreçteyiz. Eskiden daha etkiliydi. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var."

'HER ALANDA MİLLİ BAĞIMSIZLIK'

Bakan Albayrak'ın açıklamalarında öne çıkan 13 ifade şöyle oldu:

-Her alanda milli bağımsızlık mücadelesi.
-Bu nedenle iki senedir tertipler ve baskılar.
-Ekonomi modelini değiştirdik.
-Eski model: Yüksek faiz, düşük kur, ithalata bağımlı.
-Eski model artık sürdürülemez.
-1980'den sonra kurla ekonomiyi ölçme algısı oluştu.
-İthalat cenneti olduk.
-Üretim ve İstihdam Odaklı Ekonomiye geçiyoruz.
-Önceliğimiz bağımsız millî ekonomi.
-Güvenlikte ve dış siyasette de bağımsızlık.
-Siyasal ve ekonomik bağımsızlık birbirini güçlendirir.
-Doğu Akdeniz’de kaynaklarımıza sahip çıkıyoruz.
-Bağımsızlığın bedeli var, ecdadımız ödedi.

TOPKURULU: BU KONUŞMANIN ALTINA İMZAMI ATARIM

Aydınlık Gazetesi Yazarı, Vatan Partisi Merkez Ekonomi Bürosu Üyesi Hakan Topkurulu'nun, Bakan Albayrak'ın açıklamalarında dikkatini çeken bölümleri aktardı. "Bu konuşmanın altına imzamı atarım" diyen Topkurulu, değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi:

'Siz oturun, sıcak para ile sizin başınızı okşayalım.' Bu cümleyi ben söylemedim. Bu cümleyi Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Albayrak, CNN Türk televizyonunda program sırasında sunucu Ahmet Hakan’a söyledi. 12 Ağustos akşamı CNN Türk Tarafsız Bölge programının konuğu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak idi. Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı.

Konuşmanın başında ilk mesaj geliyor. “Türkiye 80’li yıllardan itibaren serbest piyasa ekonomisine geçtiğinden beri bir kur algısı ile ekonomiyi ölçmeye yönelik bir psikolojik iklime girmiş. Bunu eski dönemlere kıyasla daha az etkilediği süreçteyiz… Zaten bunu daha az etkilesin diye ekonomik bir dönüşüm var.”

Sadece bu mesaj aslında bütün konuşmayı özetliyor.

“Türkiye artık yeni bir ekonomik model üzerine oturuyor.”

“Müthiş bir iletişim üzerinde Gezi'den beri sosyal medyada görüyorsunuz. Battık - bittik lobisi. Aynı ekip, aynı kişiler, gezi döneminde ne diyordu: 'Ekonomiyi durdurun' şimdi ne diyorlar 'IMF’ye teslim edin' bizim bir azınlık kesimimiz var. Sosyal medya ile yatıp kalkan veya dünyanın böyle döndüğünü düşünen sayısı az, sesi çok çıkan bir kesim üzerinden bir kuşatma var. Bu bir MİLLİ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ, EKONOMİK ANLAMDA DA BİR MİLLİ BAĞIMSIZLIK MODELİ ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM.”

'BENİM DERDİM ÜRETİM VE İSTİHDAM'

Ahmet Hakan soruyor; “Koyduk mu bu modeli?'

“İki senedir kıyamet bunun için kopuyor. Birçok alanda nedir Türkiye ekonomik üretim modelini değiştiriyor. Dedik ki TÜRKİYE ARTIK ESKİ MODELDEN ÇIKIYOR. Neydi eski model, çok önemli, yüksek faiz, düşük kur. Yani değerli TL ve ithalata bağımlı bir ekonomi. Böyle bir ekonomi modeli yok artık. Sürdürülebilir değil.

Sıcak paraya bağımlı, ithalattan alacağı vergilere bağımlı. İthalat artsın ben bütçeyi ithalattan aldığım vergiler ile tutturayım.

Hayır benim derdim, bütçeyi tutturmaktan önce milli bir ekonomi noktasında çok daha güçlü, rekabet edebilir, üretim ve istihdamı önceleyen, yani toplumu ve milleti.”

Siyasi mesaj da var;

“Peki, bu değişiklik Türkiye’yi başka bir yere taşıyacak. Bu beraberinde iddialı pozisyona taşıyacak. Kritik cümle bu. Altını çizmemiz lazım, ben eski siyasi figürler gibi birileri gibi ekonomi ile ilişkin biri olarak şunu diyebilirim. DOĞU AKDENİZ’DE NE İŞİMİZ VAR? Veya IMF İLE ANLAŞSAK NE OLUR? ORADAN PARA GELSİN, SICAK PARA GELSİN. SURİYE’DE PKK İLE MÜCADELE, LİBYA’DA NE İŞİMİZ VAR.

Şimdi sıcak para, x ülke, y ülke, Avrupa, Amerika ne der? Ekonomide etkilenme pahasına son yedi yıldan beri 2013’ten beri müthiş bir SİYASİ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VAR VE BUNUN BEDELİ OLARAK FARKLI EKONOMİK MÜCADELELER VERİYORUZ.”

Liberalizm eleştirisi;

“Dünya tarihinin en büyük kırılmalarından birinin yaşandığı dönemdeyiz. Liberal politika ve yaklaşım diyorsunuz, dünyanın en büyük liberal şirketlerini, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında kavga vesilesi yapıyorsunuz. Onu kapatırım bunu kapatırım, bunu yasaklarım. Nerde liberal ekonomi.

ESKİSİ GİBİ SİZ OTURUN SICAK PARA İLE SİZİN BAŞINIZI OKŞAYALIM. SİZİN ÜRETMENİZE GEREK YOK UCUZA İTHAL EDİN."

(superhabertv)