KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL - Kastamonu'nun Abana ilçesinde arıcılık yapan köy sakini, kovanlarını ayıların saldırılarından korumak için iki ağaç arasına inşa ettiği demir telle çevrili balkona koydu.

Akçam köyü sakinlerinden Mustafa Bıyıklı’nın kovanları, ayıların saldırısı sonucu kullanılamaz hale geldi. Defalarca aynı sorunla karşılaşan Bıyıklı, Karadeniz usulü yöntemle kovanlarını iki ağaç arasına yaptığı balkona çıkardı.

Kovanlarının bir kısmını da dikenli tel ve sacla çevirdiği ağacın altına yerleştiren Bıyıklı, "arı pansiyonu" diye nitelendirdiği bahçe sayesinde ayı saldırılarını bertaraf etmeyi başardı.

Bıyıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları yapıyla arıların daha güvenli ve sağlıklı çalıştığını söyledi.

Ayıların üreticilere zarar verdiğini belirten Bıyıklı, "Şu an köyümüzde ve diğer köylerde arıcıların doğru dürüst kovanı kalmadı. Daha yeni, arıcılık yapan yeğenimin kovanları zarar gördü. Biz de tek çare iki ağaç arasına balkon yaptık. Arılarımızın bir bölümünü buraya, diğerlerini de etrafını saç ve dikenli telle çevirdiğimiz alana yerleştirdik. Yaklaşık 60 kovanımız 'arı pansiyonu' sayesinde artık daha güvenli ortamda bulunuyor" şeklinde konuştu.

"Köylüler ayı korkusuna bahçesine gidemez oldu" diyen Bıyıklı, "Çok ayı var, görenler de oluyor ancak koruma altında, yapacak bir şey yok. Dağda yiyecek sıkıntısı yaşayan ayılar ya kovanlara saldırıyor ya da bahçelere. Vatandaşlar bağına, bahçesine gidemez oldu. Bu sene ormandaki yemişler de ayı korkusuna toplanamadı. Elden gelen bir şey yok, herkes çaresiz" ifadesini kullandı.

Bıyıklı, önlem alınmadığı takdirde yaz mevsiminin daha zor geçeceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Son yıllarda bu tür ayı olaylarını yaşıyor, duyuyoruz ama şu son günlerde ayının adı sıkça gündeme gelmeye başladı. Bu da ister istemez vatandaşları tedirgin ediyor. Eğer bu şekilde giderse gelecek yaz daha sıkıntılı geçecek. Örneğin, şu an özel düzenlediğim bahçemde 60 kovanım var. Bal sezonunda bu sayıyı artırmam mümkün değil çünkü ayılar rahat hareket ettirmez. Açık alana koysak ayılar gelip zarar veriyor. Kovanlarımızı da sigortalatamıyoruz çünkü ayıya karşı geçerli değil. Şimdilik beklemekten başka çaremiz yok."