BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde baba mesleği tostçuluğu sürdüren 26 yaşındaki Sercan Sürek, müşterilerine sunduğu Ayvalık tostunu çikolata, balık, tavuk ve zeytin gibi lezzetlerle çeşitlendirdi.

Kuzey Ege'nin turizm merkezlerinden olan Ayvalık'tan ünü ülkeye hatta yurt dışına yayılan, ilçede "tostçular çarşısı"nın kurulmasına bile vesile olan "Ayvalık tostu", beğenilerek tüketiliyor.

İlçede üretilen özel tost ekmekleriyle, sucuk, kaşar, salam, sosis, domates ve turşuyla yapılan bu lezzet, yılın her döneminde ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

İlçe merkezinde baba mesleğini yürüten Sürek ise bu eşsiz lezzeti, farklı tatlarla çeşitlendirerek müşterilerine sunuyor. Sürek, Ayvalık tostunun çikolatalı-muzlu, zeytinli, balıklı, tavuk-kaşarlı, tulum peynirli ve zeytinyağlısını yapıyor.

Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biraz merak biraz da farklılık yapma amacıyla Ayvalık tostuna yeni tatlar kazandırdığını söyledi.

Çikolata-muzlu bazen de çilek de ekleyerek farklı bir lezzet ortaya çıkardığını dile getiren Sürek, şöyle konuxtu:

"Biz bu tosta yerli waffle diyoruz. Ancak bu tostun içinde bitter ve sütlü çikolata kullanıyoruz. Balıklı tost da değişik bir ürün. Önceden fileto olarak hazırlayıp, kızarttığımız sardalya ya da hamsiyi domates, marul, soğan ile Ayvalık tost ekmeğinin için koyduk ve ortaya eşsiz bir damak tadı çıktı. Ayvalık'ın zeytin ve yağı diyarı olduğunu hatırlatan ürünümüz de mevcut. Ayvalık tostu ile zeytin ve yağını buluşturmak istedik. Tost ekmeğinin içine ezme zeytin ve kaşar koyduk. Biraz da domates ilave edince çok beğenildi."

Sürek, tavuk-kaşarlı tost çeşitlerinin de genellikle gençlerden ilgi gördüğünü belirterek, "Piliç etini sote olarak pişirdikten sonra kaşar, domates, ketçap ve mayonez ile tost ekmeğine konuluyor. Bu çeşidimiz ile zeytinli tost 4 lira. Balıklı tostumuz 5, çikolata-muz ve çilekli olan ise 6 liradan alıcı buluyor." dedi.

Tostçunun müşterilerinden Mehtap Eyici, balıklı tostu ilk kez tattığını belirterek, "Çok güzel ve farklı bir lezzet. Bu tada bayıldım." ifadesini kullandı.

Zeytinli-kaşarlı tostu çok beğendiğini vurgulayan Serap Çaykara ise "Daha önce bu tostu yememiştim. Mükemmel bir tat. Bence içinde hem zeytin hem de kaşar olması özellikle de sabah kahvaltısında tercih edilebilir." diye konuştu.