Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun kapsamında her iş yeri iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadır.  İş yerleri yaptıkları işin içeriğine göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere çeşitli gruplarda sınıflandırılmışlardır. Yeni yasanın ekinde İş yeri Tehlike Sınıfları listesinde tehlikelilik durumları göre işler tanımlanmıştır. Ayrıca yeni yasada A Sınıfı iş güvenliği uzmanı, B sınıfı iş güvenliği uzmanı ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak üzere üç tür iş güvenliği uzmanı belgesi tanımlanmıştır.  B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis ve teknik elemanlar az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler.

Kimler B sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilir sorusu aklınıza gelebilir. Resmi Gazetede 29 Aralık 2012 tarihinde 28512 sayı ile yayınlanan iş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkındaki yönetmeliğin, dördüncü bölümü sekizinci maddesinde, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığına sahip olma şartları açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeye gereğince; üniversitelerin mühendislik veya mimarlık fakültelerinden mezun kişiler ve teknik elemanlardan C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan ve en az fiilen üç yıl görev yaptığını ispatlayan kişiler belge alabilir. Bu kişiler B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren bir merkezde 220 saatlik eğitim alıp B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alma şansına sahiptir.

Yalnız eğitime katılmak yeterli değildir ayrıca eğitim sonunda yapılan sınavdan en az 70 almak gereklidir. İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yapmış mühendislik veya mimarlık fakültelerinden mezunları ile teknik elemanlarda B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara, iş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar ve teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapan müfettişlerde B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitiminde başarılı olanlara B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası verilir. B sınıfı iş güvenliği uzmanları işverenlere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu çerçevesinde rehberlik yapar ve yönlendirir. İşçilerin ve çalışanların çalışma ortamlarını gözlemleyerek risk değerlendirmeleri yapar.  Gerekli eğitimleri vererek bilgilendirmeler yapar ve gerekli kayıtların tutulmasını sağlar. Ayrıca iş yeri hekimi ve gerekli birimlerle işbirliği yapar.

Yeni yasa kapsamında A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren birçok kurs açılmıştır. Bu kurslar ücretli olup, eğitim sonunda gireceğiniz sınavdan başarılı olmanız gerekmektedir. Bu nedenle kurs seçimi kursiyerler için önemlidir. Uzman akademik kadrosu, uygun ücret politikası, nitelikli ders eğitim içerikleri ve esnek eğitim saatleri ile İstanbul’da hizmet veren Tema Akademi son dönemlerde dikkatleri üzerinde toplamıştır.

Merkezimin B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kursları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0212 5442900 ya da 0542 5327713 numaralı telefonlarından müşteri temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz. Ayrıca Tema Akademi Eğitim Merkezi ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından verilen tüm eğitimler, hizmetler, eğitimlerimizin içerikleri ve programlarımızın ayrıntılar için titizlikle hazırlanmış, yeni gelişmeler takip edilerek güncellenen web sayfamıza   http://www.temaakademi.com.tr/temaakademi_pratikegitim Başarılı olmanın ilk adımı doğru kurs seçimidir. Sizde ailemizin bir üyesi olup, Tema Akademili olmanın ayrıcalığını yaşayabilir ve başarıyı birlikte yaşayabiliriz.