KASTAMONU (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Demirhan, "Fazla ısı absorblayan (çeken) baca malzemesinden kaçınmak gerekir. Bunun için aside dayanıklı, hafif malzemeden yapılmış, havalandırmalı, ısı yalıtımlı baca malzemesi tercih edilmelidir” dedi.

Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "soba zehirlenmesi" olarak tanımlanan olayın aslında bacalardan kaynaklandığını belirterek, baca ve bağlantılarının standartlara uygun üretilmemesinin enerji kayıplarına, karbonmonoksit zehirlenmelerine hatta ölümlere sebep olduğunu söyledi.

Çamaşır kurutmak amacıyla kullanılan taraklı borular, eğim ve aynı bacaya fazla bağlantı yapılmasının çekişi azalttığına işaret eden Demirhan, baca yüksekliği arttıkça çekişin de arttığını kaydetti. 

"Yetersiz ısı yalıtımı nedeniyle düşük baca sıcaklığı, yakıtlarda su oranının fazlalığından dolayı su buharının yoğunlaşmasına, asit oluşumuna ve buna bağlı bacanın tahribatına ve tıkanmasına neden olur” diyen Demirhan, şöyle konuştu:

“Baca gazının soğuması ve yoğunlaşması, çekişi azaltır. Bu nedenle fazla ısı absorblayan baca malzemesinden (örme ve yığma) kaçınmak gerekir. Bunun için aside dayanıklı, hafif malzemeden yapılmış, havalandırmalı, ısı yalıtımlı baca malzemesi tercih edilmelidir. Bacalarımızı temiz ve açık tutmak, hava akımını iyi sağlamak ve kombi gibi ısıtma cihazlarını periyodik kontrol ettirmek gerekir. Gece yatarken sobayı söndürmek, uyku gibi savunmasız olduğumuz durumda kesin çözümdür. Baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, nefes darlığı, görme bozukluğu bulgularında ve zehirlenme kuşkusunda hemen temiz havaya çıkalım, sağlık kurumuna tereddüt etmeden başvuralım.

Karbonmonoksit, içinde karbon bulunan yakıtın tam yanmaması sonucunda oluşan, baca gazlarında yer alan zehirli gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliği bulunmaması nedeniyle fark edilemediği için sessiz katil olarak bilinmektedir. Bu katille hepimiz karşılaşabiliriz. Tedbirli olmalıyız.”