BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Öğrencilerin üniversite eğitimine destek sağlanması amacıyla apartmanlarını Türk Kızılayına bağışlayan merhum kız kardeşlerin vasiyeti doğrultusunda her yıl ihtiyaç sahibi 45 öğrenciye burs veriliyor.

Bolu'da 1964 yılında hayatını kaybeden Ayşe Güler'in vasiyeti doğrultusunda 1994'te yaşamını yitiren kardeşi Şeref Güler, sahip oldukları gayrimenkulu başarılı öğrencilere üniversite eğitimi için burs verilmesi amacıyla Türk Kızılayına bağışladı. 

Güler'in, "Burs verilecek çocuklar Bolulu olmalı, hakikaten çok çalışkan, terbiyeli, fedakar olmalı, fakir ve yüksek tahsil yaptıramayacak orta dereceli ailelerin üstün başarılı çocukları olmalıdırlar. Nankör olmamalı ve sadece öz vatanlarına hizmet aşkı taşımalı ve bizzat Türkiye'de çalışmalıdırlar" vasiyeti doğrultusunda Türk Kızılayı, her yıl onlarca öğrenciye burs vermeye başladı.

Kentte 11 yıldır verilen burs sayesinde öğrenimi tamamlayanlar ile halen burs alan öğrenciler, özellikle bayramlarda merhum hayırsever kız kardeşlerin Paşaköy Mezarlığı'ndaki kabirlerini ziyaret ederek, vefa örneği sergiliyorlar.

Ramazan Bayramı öncesinde Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Hayati Çetin ile birlikte mezarlığı ziyaret eden 18 üniversiteli, Güler kardeşlerin mezarları başında Kur'an-ı Kerim okuyarak, kabirlerine çiçek bıraktı.

Hayati Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum kız kardeşlerin bağışı sayesinde onlarca gence burs verilebildiğini, onların mezarları başında olmanın kendisini duygulandırdığını söyledi.

Güler kardeşlerin herkese örnek olması gerektiğini vurgulayan Çetin, "Kızılayımız sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde mazlumlara el uzatıyor. Türk Kızılayının tüm gelirleri de bağışçılarımızın himmetleriyle oluyor. Türk milleti olarak bu güzide kuruluşumuza sahip çıkmak hepimizin birer vatandaşlık, insanlık ve dini görevimiz olarak görüyorum" diye konuştu. 

Hayati Çetin, 11 yıl önce vasiyet edilen bir bursun sorun yaşanmadan dağıtılmasının Türk Kızılayının kurumsal yapısının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. 

Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka da kız kardeşlerin vasiyetini yerine getirdikleri için son derece mutlu olduklarını belirterek, "Hayırseverlerin mezarlarının bakım ve onarımlarını yapıyoruz. Mezarların üzerinden gül ve çiçekler eksik olmuyor. Halen burs alan ya da geçmişte aldığı bursla öğrenimini tamamlayanlar mezarlığı sıklıkla ziyaret ediyor" dedi.

- Öğrencilerin vefası

Burs alanlardan Karabük Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Yeliz Özdoğan, Türk Kızılayından aldığı destek sayesinde öğrenim hayatını sıkıntı yaşamadan sürdürdüğünü anlattı.

Güler kardeşlerin yaptıkları yardımlar sayesinde adlarının ilelebet yaşayacağını vurgulayan Özdoğan, ileride imkanı olması durumunda benzer katkıları öğrenciler için sağlamayı hedeflediğini aktardı.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Ahmet Serhat Süngü ise 11 yıldır verilen burslarla çok sayıda gencin öğrenim hayatını tamamladığını ifade ederek, "Burs benim de eğitimime katkı sağlıyor. Merhum kardeşleri rahmet ve şükranla anıyoruz" şeklinde konuştu.