Bir dizi resmi temasta bulunmak üzere Sırbistan’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Ivica Dacic ve Dışişleri Bakanı Aleksandır Vuçiç’le görüştü.
İlk olarak Sırbistan Başbakanlık Binası’nda Dışişleri Bakanı Vuçiç’le görüşen Davutoğlu, yapılan görüşmede Sırp mevkidaşıyla ilişkilerin daha ileriye taşınması imkanlarını ele aldı. Görüşmede Vuçiç’in ise Türk işadamlarına Sırbistan’a yatırım yapmaları çağrısında bulunduğu belirtildi. Vuçiç’le gerçekleşen görüşmenin ardından Başbakan Dacic’le görüşen Davutoğlu, iki ülke yetkililerinin iki yakın dost, aynı ailenin fertleri gibi davranarak ikili ilişkileri genişleteceğini söyledi. Davutoğlu konuşmasında, “Belgrad’ı ziyaret etmem için özel bir sebep olmasına gerek yok. Biz Balkan milletleri bir aile gibiyiz, ufak tefek anlaşmazlık olsa da Sırp veya Türk veya Balkan kahvesi içerek hallederiz. Ayrıca ilişkimize tat veren o kadar çok ortak nitelik var ki, her türlü anlaşmazlık kolayca çözülebilir” şeklinde konuştu.
Bakan Davutoğlu, ortak sınırın olmamasına rağmen Türkiye’nin Sırbistan’ı komşu ülke olarak kabul ettiğini vurguladı. Davutoğlu, bu yakın ilişki dolayısıyla Sırbistan’da yaşanan her acıyı yürekten hissettiklerini belirterek, "Son sel salgınlarda hayatını kaybedenlere 75 milyon adına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Şimdi de Belgrad’dan bütün Sıribistan’a sesleniyorum; benzer durumlarda Türk halkı hep yanınızda olacak” dedi.
Bugünkü ziyaretinin zamanlamasına dikkat çeken Davutoğlu, bu ziyaret sırsında bölgedeki gelişmelerin de ele alınacağını, ikili ilişkiler bağlamında enerjiden ulaştırmaya, kültürden turizme kadar ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını kaydetti. Ekonomik işbirliğine de değinen Bakan Davutoğlu,ekonomide ilişkileri geliştirmek ve ticaret hacmini 1 milyar dolara getirmek için ortak ekonomik forumun yapılacağını söyledi. Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığına işaret eden Davutoğlu, "Türk-Sırp ilişkileri Balkanlar’daki istikrar için çok önemli. Bu yüzden omuz omuza çalışmalıyız. Sırbistan’la AB müzakere sürecinde el ele yürümeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
(İHA)