Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türk sahipli yabancı bayraklı gemilere yönelik düzenleme yapacaklarını belirterek, “İnşallah önümüzdeki günlerde bunun müjdesini paylaşacağım” dedi.
Bakan Elvan, CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen “8.Uluslararası Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı”nın açılışına katıldı. Milyonluk teknelerin sergilendiği fuarın açılışında konuşan Bakan Elvan, Türkiye’nin doğal konumu bakımından Asya ve Avrupa kıtaları arasında doğal bir yarımada köprüsü konumunda olduğunu ifade etti. Bakan Lütfi Elvan, “Ülkemiz tarihi İpek Yolu’nun işlemeye başladığı günlerden itibaren gerek doğu dünyası, gerek batı dünyası için transit bir liman ülkesi olma işlevini görüyor. Dünyada ki üretim, tüketim eksenli değer dolaşımının sağlıklı olarak işlemesi, profesyonel ve amatör denizciliğin gelişmesi bu alanda yeni teknolojilerin, hizmete girmesiyle birebir alakalıdır. Bu fuarı sadece bir fuar alanı olarak görmüyorum, bu coğrafyanın ihtiyaçlarının tespitinde sektörün bilgi ve deneyimi paylaşımında bir platform olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
AK Parti iktidarında denizcilik alanında Türkiye’de devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldığını belirten Elvan, “Şu 12 yıllık süreçte denizcilik alanında yapılan yeniliklerle bizler denizci bir millet olduğumuzu hatırladık. Biz sizlerle bir araya geldiğimizde denizciliğin en önemli ve en acil sorununun koster filosunun yenilenmesi olduğu ifade edildi ve biz de süratle adımımızı attık, gerekli çalışmaları yaptık, kanun tasarısının içine koyduk. Yasalaşır yasalaşmaz koster filomuzu baştan aşağıya yenileceğiz” dedi.
Bakan Elvan, denizcilik sektörünün finansman temini sorununa da değinerek, “Denizcilik alanında alınan siparişlerin gerçekleşebilmesi için denizcilerimizin, tersane sahiplerimizin mutlaka bir teminat vermesi gerekiyor. Bununla ilgili biz gerekli çalışmaları yaptık, önergemizi de hazırladık, CHP’li arkadaşlarımla konuşmama rağmen dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu önergemiz kabul edilmedi ama biz bu önergeyi geçireceğiz. Bir başka tasarımızın içine bunu koyacağız ve denizcilerimizin bu sıkıntısını en kısa sürede çözeceğiz” şeklinde konuştu.
Türk sahipli yabancı bayraklı gemilere yönelik düzenleme yapacaklarını da belirten Bakan, Elvan, “İlgili bakanlıklarımızla bu konu üzerine çalışıyoruz, inşallah önümüzdeki günlerde bunun müjdesini sizlerle paylaşacağım” diye konuştu. Elvan, konuşmasının ardından Boat Show’un açılışını yapıp, fuarı gezdi.
Yarından itibaren meraklılarını ağırlayacak olan Boat Show, 22 Şubat tarihine kadar açık kalacak.
(İHA)