Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Pardus ile ilgili yoğun bir çalışmayı arkadaşlarımız başlatmışlar. Hedefimiz, kendi milli işletim sistemimizi, özellikle bütün kurumlarımızda yaygınlaştırmak, siber alanda gerçekten güvenlikli bir yapıyı oluşturmak” dedi.
Milli Savunma Bakanı Işık, HAVELSAN Simülatör Merkezi’ndeki AW-139 Simülatörü hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ardından ise HAVELSAN içerisinde yer alan Terörle Mücadele Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin açılışını gerçekleştiren Bakan Işık, merkez içerisinde yer alan Meskun Mahal Komuta ve Kontrol Merkezi, Çatışma Simülatörü, Araç Tanıma Sistemi, Yüz Tanıma Sistemi, Lazer Atış Sistemi ve Harekat Planlama Modülü hakkında bilgi aldı. Bakan Işık, sanal gözlük takarak tehdide karşı refleks geliştirmek için kullanılan çatışma simülatörünü denedi. İncelemelerinin ardından açıklama yapan Işık, “HAVELSAN, Türkiye’nin özellikle yazılım alanında lider şirketi. Bu alanın amiral gemisi. Şu ana kadar Türkiye’nin ihtiyaçlarının karşılanmasında da çok önemli bir rol oynadı. Bugün gezip gördüğümüz pek çok teknolojide artık dünyayla Türkiye’yi yarışır hale getirdi. Bugün yaptığımız ziyaretlerden dolayı büyük bir memnuniyet duyduk. İlk bakanlık görevine geldiğimde aldığım brifingden sonra aradaki yaklaşık 4 ay sürede yapılan çalışmaları birlikte değerlendirme imkanımız oldu. Bu süreçte aldığımız kararların hayata geçmeye başladığını görmek beni memnun etti. Burada diğer kurumlarımız ile iş birliğinin arttırılması talimatı yerine getirilmiş. TÜBİTAK ile güçlü bir işbirliği başlamış. Diğer kurumlarla varolan işbirlikleri geliştiriliyor” diye konuştu.
Pardus projesinde HAVELSAN’ın yer alması için istekte bulunduklarının altını çizen Işık, “Pardus ile ilgili yoğun bir çalışmayı arkadaşlarımız başlatmışlar. Hedefimiz, kendi milli işletim sistemimizi, özellikle bütün kurumlarımızda yaygınlaştırmak, siber alanda gerçekten güvenlikli bir yapıyı oluşturmak. Bu noktada da yurt dışına ödediğimiz dövizin yurt içinde kalmasını sağlamak. Bu alanda önemli çalışmalara arkadaşlarımız imza atıyorlar. Bunu yaparken ilk brifingde arkadaşlarımız ile aldığımız karar gereği daha fazla özel sektör firması ile çalışma ve bu ekosistemi geliştirme ve güçlendirme sorumluluğuna yönelik arkadaşlarımızın önemli adımlar attıklarını gördük. Bu alan, dünyanın en hızlı gelişen alanı. Artık mekanik üretim yapan pek çok firma bile yazılıma ve donanıma çok ciddi ağırlık vermek durumunda. Bu geniş alanın Türkiye’de ithalata bağımlı bir alan olmak yerine Türkiye’nin potansiyelini değerlendiren ve bu sayede de tüm dünyaya ürün satılan, yazılım satılan bir alan haline getirilme imkanı var. Bu noktada HAVELSAN, bir amiral gemisi görevini üstlenecek, diğer kurumlarımızla iş birliğini arttıracak ama özel sektörü daha fazla işin içerisine çekerek kendisi de dünya süper liginin bir oyuncusu olacak. Yereldeki firmalar ile rekabet etmek değil, onlara liderlik etmek ama dünyanın lider firmaları ile yarışmak. HAVELSAN ile ilgili bizim vizyonumuz bu. Simülasyon teknolojilerinde ve yazılımlarında HAVELSAN artık dünyanın sayılı birkaç firmasından biri. Katar’a satılan helikopter simülatörünü gördük. Doha’ya helikopter ile gidip gelmiş olduk. Bu simülasyon teknolojisi çok hızlı gelişen bir teknoloji ve önümüzdeki dönemde de dünyada çok ciddi bir pazar payının oluşacağı teknoloji. Simülatör ihracatı yapan bir ülke konumuna geliyoruz” açıklamasında bulundu.
(İHA)