Hurdacılık sektörü, dünya genelinde 2017 yılı itibarıyla 265 milyar dolar değerindeyken,  2024 Yılında ise bu değerin 377 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Geri dönüşüm; enerji maliyetlerinin düşürülmesi, sınırlı doğal kaynakların verimli kullanılması, vahşi yaşam ve doğa için büyük öneme sahiptir.

Türkiye’ de yıllık olarak 25 milyon ton evsel atık, 1.2 milyon ton endüstriyel atık, 100 bin ton tıbbi atık ve 530 bin ton e-atık ortaya çıkıyor. Bu rakamlarla Türkiye’de atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörü yerel ve özel sektörün katkılarıyla, yaklaşık olarak 5 milyar euro’luk bir pazar haline gelmiştir. 

Bu atıkların %43‘ünü kağıtlar, %27’sini plastikler, %12’sini cam ve %4’ünü ise hurda metaller oluşturmaktadır. Günümüzde birçok hurdacı firması faaliyet gösterse de çıkan bu atıkların yaklaşık 4/5’ü geri dönüşüme gitmeden çöp olarak toprağa karışmaktadır. İstanbul hurdacı firmaları arasında faaliyet gösteren Mertsan Hurda ise bu israfı önlemek adına adresten hurda alımı yaparak tüketicileri geri dönüşüme teşvik ediyor.

Mertsan Hurda, tüketicilerin İstanbul hurdacı ihtiyaçlarında ve İstanbul’a komşu olan illerde ki hurdacı ihtiyaçlarına cevap vererek, tüm hurda metallerin ve diğer hurda çeşitlerinin geri dönüşüme kazandırılmasını sağlıyor. Geri dönüşüme teşvik için kâr oranlarını minimize eden firma, bu sayede bireysel ve kurumsal tüm müşterilerine yüksek hurda fiyatları sunabiliyor.

Ağırlıklı olarak alım yaptığı hurda çeşitleri arasında; bakır, demir, alüminyum, çelik, krom, bakır kablo vb. metaller bulunurken, hurda alım satımının yanı sıra 20 yıllık sektörel tecrübesi ile çelik çatı & çelik konstrüksiyon sökümü, kontrollü bina ve fabrika yıkımı, fabrikalara konteyner bırakılması gibi birçok farklı hizmeti mevcuttur.

Türkiye’ de yıllık olarak 1.5 Milyar liralık geri dönüştürülebilir atığın çöpe gittiği düşünüldüğünde, atıl duruma geçen hurdaları çöpe atmak yerine mertsanhurda.com ile iletişime geçerek geri dönüşüme kazandırılması hem ülke ekonomisine hemde çevreye büyük oranda katkı sağlayacaktır.

Dünya üzerinde ise malesef 2.12 milyar ton atığın büyük bir bölümü geri dönüşüme gitmeden toprak dolguya karışıyor. Oysa bu atıklar, 4.5 milyar varil petrol eşdeğerinde enerji içermektedir. Çöpe giden bu enerji miktarı ise dünya elektrik üretiminin %10’unu karşılayabilecek düzeydedir. 

Ülke ekonomilerine ve doğaya yüksek oranda katkı sağlayan ve yukarıda bazı verilerle açıkladığımız hurdacılık sektörü, ülkemizde genç ve gelişen bir sektör durumundadır. Tüketicilerin geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi ve gerekli projelerin hayata geçirilmesi ile geri dönüşüm oranlarını büyük ölçüde arttırmak mümkündür.

Metal Geri Dönüşümünün Gerekliliği

Metaller, geri dönüşüm süreçlerinde yapısal özelliklerini kaybetmeyen değerli malzemelerdir. Hurda metallerin bu özelliği sayesinde geri dönüşümü tekrar tekrar yapılabilir. Metallerin geri dönüşümü kaynağından çıkarılmasına oranla, alüminyum için %95, bakır için %90 ve çelik için %56 enerji tasarrufu sağlar.

Dünya üzerinde ise yaklaşık olarak yıllık 400 Milyon ton hurda metalin geri dönüşümü sağlanmaktadır. Bu geri dönüşüm sayesinde sınırlı olan tabii kaynaklar korunmuş olmakla birlikte feci iklim değişikliklerine neden olan karbondioksit ve diğer sera gazlarının salınımı azaltılmış olur.

Geri Dönüşümün Faydaları

  • Doğal Kaynakların Korunması

Dünya üzerinde ki doğal kaynaklar sınırlıdır ve bazı kaynaklar oldukça azdır.
Temel olarak;

  • Kağıt ve odun geri dönüşümü agaç ve ormanları kurtarır. Ülkemizde %43 oranında geri dönüşümü sağlanan kağıtlar 5 defaya kadar tekrardan geri dönüştürebilmektedir.
  • Plastiklerin geri dönüştürülmesi, doğada 1000 yılda kaybolan yeni plastik üretimini, toprağın ve suyun kirlenmesini önler.
  • Metallerin geri dönüşümü, yüksek oranlarda enerji tasarrufu ile zararlı gazların daha az salınımını sağlar.
  • Camların geri dönüştürülmesi ise kum gibi ham madde ihtiyacını azaldır. 
  • Ekosistemlerin ve Vahşi Yaşamın Korunması

Geri dönüşüm Dünya’ da yeni ham madde çıkarma ihtiyacını azaltır. Bu sayede doğal dünyaya yapılan zarar en aza indirilmiş olur. Ormanların yok edilmesi ve nehir yatakların saptırılması önlenerek doğal yaşam korunmuş olur.

Plastiklerin geri dönüşümü sağlanmadığında bu atıkların toprağa ve denizlere karışması sonucunda binlerce kilometre uzaktaki sahil şeritlerine ulaşabilmekte ve deniz canlılarını olumsuz etkileyebilmektedir.

  • Ham Madde Talebinin Azaltılması

Günümüzde gelişen teknoloji ile tüketim çılgınlığının oluşması ham maddeye olan ihtiyacı arttırmaktadır. Bu ihtiyaç sonucundada doğal kaynaklardan ham madde ihtiyacını karşılamak yerine geri dönüşümün sağlanması ile ham maddeye olan talebin azaltılması mümkün olur.

  • Enerji Tasarru Sağlar

Geri dönüştürülen malzemelerden ham madde ihtiyacını karşılamak, o ham maddeyi tabii kaynağından çıkarmaktan çok daha az enerji gerektirir. Bu enerji tasarrufu ise %95 oranlarına kadar çıkabilmektedir.

  • İklim Değiştiren Karbon Emisyonlarını Azaltır

Geri dönüşüm sonucunda daha az enerji harcanacağı için daha düşük karbon emisyonu üretilir. Bu ise iklim değişikliğine neden olan karbondioksit ve diğer sera gazlarının önemli oranda azaltılması demektir.

  • İstihdam Sağlanması

Türkiye’ de hali hazırda mevcut bulunan verilere göre nüfusun %3 ‘ü hurdacılık sektöründen geçimini sağlamaktadır. Bu sayede binlerce kişi için iş imkanı sağlamakla beraber yukarıda saymış olduğumuz birçok fayfasınıda beraberinde getirmektedir.

Son olarak, ülkece geri dönüşüm konusunda bilinçlenmeli ve geri dönüştürülebilir hurdaların tamamanı, Mertsan Hurda ve diğer hurdacılar vasıtasıyla geri dönüştürmek için çaba sarfetmeliyiz. Bu hem ülke ekonomisini güçlendirecek bir olacak hemde daha temiz ve daha yaşanabilir bir doğaya adım atmak olacaktır.