Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de ekonomik gelişmelerin gayet olumlu olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’de piyasadaki faizler beklentilerin üzerinde aşağı yönlü bir seyir izleyecektir. Eminim Merkez Bankası da en kısa sürede piyasaların faizdeki aşağı doğru yönelişini destekleyici karar alacaktır” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, memleketi Denizli’de partisinin istişare toplantısına katıldıktan sonra bir takım görüşme için Denizli Valiliği’ne gitti. Burada Denizli Valisi Abdülkadir Demir tarafından karşılanan Zeybekci daha sonra ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Geçen hafta Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın faizleri 0.25’ten 0.15’e düşürmesi ve 400 milyar Euro’luk bir parasal genişlemeden bahsetmesinin olumlu yankı bulduğunu belirten Zeybekci, “Son zamanlarda Türkiye’de faizler konuşuluyor. Burada aslolan faizlerin piyasayı yavaşlattığı, ekonomiyi yavaşlattığı, büyümeyi, istikrarın önünde engel olduğunu tespit ediyoruz. Faizin ülkemizde aşağıya doğru istediğimiz hızla piyasanın üretimin, yatırımcının istediği hızla aşağı inmesi önünde en önemli etkenlerden bir tanesi. ABD Merkez Bankası’nın 2015 Haziranı’ndan itibaren faizlerde artırıma başlayacağı yönünde bir açıklaması var. Bu ülkemizde faizlerin gelecekle ilgili beklentisinde bir nebze endişe yaratan bir unsurdu. Ancak geçen hafta AB Merkez Bankası’nın 400 milyar Eoru’luk bir parasal genişlemeden bahsetmesi Türkiye’nin ABD Merkez Bankası’nın açıklamalarını nötrelize eden bir açıklamadır. Şu andan itibaren 2015 yılı ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceğinden kaynaklanan herhangi bir Türkiye’de faizlerin yukarı gideceği bir mesele olmaktan kaldıracaktır. Dolayısıyla ülkemiz ekonomik anlamda parasal piyasaların dengeleri anlamında şu andan itibaren tüm gelişmeler istediğimiz gibi devam ediyor” dedi.

“FAİZLER AŞAĞI YÖNLÜ SEYİR İZLEYECEK”
Piyasaların gelişmeleri olumlu karşıladığını ifade eden Zeybekci şöyle konuştu:
“İnanıyorum ki önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’de piyasadaki faizler beklentilerin üzerinde aşağı yönlü bir seyir izleyecektir. Eminim Merkez Bankası da en kısa sürede piyasaların faizdeki aşağı doğru yönelişini destekleyici karar alacaktır. Türkiye kısa sürede tekrar 2013 yılındaki ekonomiyi coşturan, yatırımları artıran ihracatı artıran faiz seviyelerini tekrar ulaşacaktır. Tüm şartlar, ülkemizin ekonomisi için o kadar olumlu ki önümüzdeki haftadan itibaren ekonomi anlamında çok güzel şeyler olacağı bir hafta olacak. Bunu müjdeliyorum.”
Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci son olarak bu yıl sonunda gayri safi milli hasılanın kişi başı 11 bin 500 dolara yükselmesini beklediklerini söyledi.
(İHA)