Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası değerlendirmelerine sonuna kadar katılıyorum” dedi.
Düşünce platformu "Fikir Sofrası"nın Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Liechtenstein Sarayı’nda (Palais Licechtenstein) düzenlediği toplantının ardından çıkışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, faiz indirimiyle ilgili olarak, “ABD’deki gelişmelerden kaynaklanan dünyanın başka ülkelerinin yaşadığı faiz artışı ile ilgili endişeyi Türkiye’nin yaşamaması gerektiği bir konumda olduğunu defalarca anlatmaya çalıştık. Kaldı ki son haftalarda o ülkeler daha faiz indirimine giderken, Türkiye’nin 2015 ile ilgili bütün beklentileri son derece pozitif hale dönüşürken Türkiye’nin düşük faize katlanan dünyadaki en üst düzeydeki ülkelerden birisi olarak devam etmesi kabul edilebilir değildir. Bunun için sayın Cumhurbaşkanımızın tespitlerine katıldığımızı defalarca söyledik. Hatta geçtiğimiz hafta şunu söylemiştim. Hiç zaman kaybetmeden acilen faiz indirimine gitmemiz gerekiyor diye. O da bu haftaki Avrupa Merkez Bankası’nın yapacak olduğu açıklama, dünkü İsviçre Merkez Bankası’nın yaptığı sürpriz açıklama, bir şekilde beklenen şeylerdi. Önümüzdeki dönmeli süreçle ilgili faiz indirimini de şu anda Türkiye geçtiğimiz süreçte üçüncü defa faiz indiriminin oranlarını Türkiye konuşuyor olmalıydı. Şimdi birinci faiz indirimi olsun mu olmasın mı bunu konuşuyoruz. Beklenti enflasyonu yüzde 6’nın altına inmiş, 2016 itibariyle ve 2015 yılında halen reel faiz, yani insanların, şirketlerin, firmanın istihdamı, yatırım üretimi artırmasını beklediğimiz üretecinin katlandığı kredi faizleri yüzde 14’ler seviyesinde, reel faiz yüzde 8’ler seviyesinde şu anda. Bu katlanılabilir değildir. Bunun karşısında susmak da bence suça alet olmaktır. Onun için Türkiye’nin bir an önce şu faiz döneminden geçmesine inanıyorum. Merkez Bankamızın da piyasayı dünya piyasasını bırakın, Türkiye piyasasını arkadan takip eden o pozisyondan, piyasayı önden yönlendiren bir noktaya geçmesi gerektiğine inanıyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye’nin bu yönde olumlu gelişmeleri artık yaşayacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Irkçılığın ekonomik ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Zeybekci, “Avrupa’da yaşanan tekrar olaylarının yahut bu tekrar olaylarının mazeretle İslamafobi veya ırkçılıkla ilgili endişelerin ekonomiye yansıması asla beklenemez. Çünkü bu hareketlerin içinde olanlar son derece marjinal, yüzde birleri bile temsil etmeyen insanlardır. Önümüzdeki dönemde Avrupa, Türkiye ve İslam dünyası, terör karşısında tek vücut olarak teröre karşı vermesi gereken cevabı mutlaka ve mutlaka verecektir. Terör, alması gereken cevabı alacaktır” diye konuştu.
(İHA)