ORDU (AA) - Denizlerde 1 Eylül'de "vira bismillah" diyen balıkçıların bol miktarda avladıkları balık sayesinde tezgahlar şenlenmeye başladı.

Ordulu balıkçılar, sezonun ilk gecesi hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle limanlara boş döndü. Havanın düzelmesiyle tekrar Karadeniz'e açılan balıkçılar, ağlarını doldurdu.

Özellikle bol miktarda istavrit avlayan Karadenizli balıkçıların yüzü gülmeye başladı. Bu sayede balık tezgahları da dolmaya başlarken, fiyatlarda düşüş yaşandı.

Gülyalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Birol Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olumsuz hava şartları dolayısıyla sezonun ilk gününün umdukları gibi geçmediğini söyledi.

Balıkçıların güzel bir sezon geçirmek için en iyi şekilde hazırlandığını anlatan Koçak, "1 Eylül tarihine kadar tekneler onarıldı, ağların bakımı yapıldı. Av sezonunun ilk gecesi havalar bizim için elverişli olmadı. Yeni yeni balıkçılarımız denize ağlarını bıraktı. Havaların düzelmesiyle tezgahlara balık gelmeye başlıyor. Balıkseverlerin bol miktarda balık tüketebileceğini düşünüyorum." dedi.

Koçak, miktar arttıkça fiyatların gerilediğini, önümüzdeki günlerde balık fiyatlarının daha da düşeceğine inandıklarını dile getirdi.

Altınordu ilçesinde balıkçılık yapan Sezer Ceylan ise tezgahlarda balık çeşitlerinin yer almaya başladığını ve fiyatların düştüğünü ifade ederek, "Mezgit 20 liradan 12'ye kadar düştü. İstavrit 20 lira civarındayken 7 liraya indi. Çinekop 25'ten 15'e düştü. Hamsi de şu anda 10 lira. Palamut şimdi az çıkıyor, o nedenle tanesi 7,5 lira. Bugün itibariyle balıklarda bolluk başladı. İki gün önce hava şartlarından dolayı balık çok azdı. Havaların düzelmesiyle de balık çoğaldı." diye konuştu.

Perşembe'de 40 yıldır balıkçılıkla uğraşan Muhterem Aksüt de yeni sezonla birlikte özellikle istavrit balığının bol miktarda avlandığına işaret etti.

İlk günlere nazaran bugün balık miktarında artış görüldüğünü belirten Aksüt, gün geçtikçe balık çeşitliliğinde artış beklendiğini ifade etti.