SAMSUN (AA) - Samsun'da çaça avlayan balıkçılar, ağlarına takılan az miktardaki hamsinin standartların altındaki boyu nedeniyle kendilerine cezai işlem uygulandığını öne sürerek, avlanmayı bırakıp eylem yaptı.

19 Mayıs ilçesi Dereköy Balıkçı Barınağına yaklaşık 30 tekneyle gelen balıkçılar adına açıklama yapan Celal Topal, denizde çaça avladıklarını, güvenlik güçlerince çaçaların arasına karışan hamsinin boyunun ölçüldüğünü belirtti.

İnceleme sonucu nizami ölçüm yapılmadığını iddia ettiklerini kaydeden Topal, "Onlar ise nizami ölçüm yaptıklarını ifade ederek cezai işlem uyguladılar. Buna itiraz ettik. Tarım Müdürlüğünden bilirkişi ile ölçüm yapılmasını istedik. Buna da onlar itiraz etti ve olaylar bu hale geldi" diye konuştu.

 Avladıkları balıkları, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda ekiplere teslim etmeyeceklerini ve teknelerinde muhafaza altına alacaklarını anlatan Topal, "Biz iddia etmiyoruz ki hiç içinde hamsi yok. Nizami ölçümler sonucunda kendileri de görecek ki o dedikleri gibi hamsi yok. Biz çaça avlıyoruz. Bir ağ attıktan sonra 5-6 saatte çekiyoruz ve peşimizde 20-30 mil sürüklüyoruz. Denizin dibinde biz ağa hangi balık girecek bilemeyiz" ifadelerini kullandı.

Balıkçı Selim Topal ise hamsi ile çaçayı ekiplerin ayırt edemediğini savunarak, balık ölçümlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleriyle yapılmasını istediklerini söyledi.

Balıkçılar daha sonra olaysız dağıldı.