ZONGULDAK/DÜZCE (AA) - Zonguldak'ta 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek denize açılan ve Kurban Bayramı süresince satışların azlığından yakınan balıkçıları, tatil dönüşü bagajlarını palamutla dolduran tatilciler güldürdü.

Yasağın kalkmasıyla birlikte denize açılan balıkçılar, geçen sezon umduklarını bulamadıkları palamut avında bu sene bolluk yaşıyor.

Kentte 35 yıldır balıkçılık yapan Hasan Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk günlerde şiddetli rüzgar nedeniyle denize açılamamalarına karşın, daha sonra kıyıya bol miktarda palamutla döndüklerini söyledi.

Balığın bol olmasına rağmen Kurban Bayramı dolayısıyla satışlarda düşüş yaşandığını, ancak bayramın geçmesiyle vatandaşların ucuz balığa yöneldiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Ağırlığı 1 kilogramı bulan palamudun tanesi 5 liraya kadar düştü. Büyüklüğüne göre 3 tanesini 10 liradan da satıyoruz. Özellikle bayramda bolluğa rağmen satışlarımız düşüktü, ancak bayram sonrası işlerimiz hareketlendi. Büyükşehirlerden ve diğer illerden bayram için gelen vatandaşlar, muhafazalı ve buzlu kolilerle 10, 20 tane palamut alarak geri dönüyorlar. Kırmızı et fiyatlarının yüksekliğinden yakınan vatandaşlar, bolluk sayesinde ucuz balık yiyebiliyor. Vatandaşlarımız bu bolluğu iyi değerlendirsin."

Hasan Avcı, özellikle iri palamutların ilk günlerde kendini göstermesinin palamut ve diğer balık türlerinde "bereket" göstergesi olduğunu da belirterek, sezonun bu şekilde devam etmesini diledi.

- Hem vatandaş hem de balıkçı mutlu

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş da hava şartlarının uygun gitmesi sayesinde bol miktarda palamut avlanmasının fiyatları düşürdüğünü dile getirdi.

Fiyatların düşmesinin hem balıkçıları hem de vatandaşları mutlu ettiğini vurgulayan Karakaş, "Vatandaşlarımız ucuz balık yerken, balıkçılarımız da sürümden kazanarak gelir elde ediyor. Diğer balık türlerinin fiyatları da düştü. Barbun, istavrit, mezgit, hamsi 10 liraya kadar düştü." dedi.