BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, "İnsanlar korku olmadan yaşamak istiyor. Hükümetlerine ve küresel, ulusal ve yerel kurumlara güvenmek istiyor. İnsan haklarına tam saygılı olunmasını istiyor ve haklı olarak kendileri ile ilgili kararların alınması sürecinde seslerinin daha fazla duyulmasını arzuluyor" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban, 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. İnsanların yiyecek, barınma, eğitim, sağlık hizmeti ve daha fazla ekonomik fırsat istediğine dikkat çeken Ban, “İnsanlar korku olmadan yaşamak istiyor. Hükümetlerine ve küresel, ulusal ve yerel kurumlara güvenmek istiyor. İnsan haklarına tam saygılı olunmasını istiyor ve haklı olarak kendileri ile ilgili kararların alınması sürecinde seslerinin daha fazla duyulmasını arzuluyor” diye konuştu.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin her birinin dünyanın dört bir yanındaki insanların ortak talebini yansıttığını belirten Ban, 17 hedefin insanların karşı karşıya olduğu sorunları, tercihleri ve fırsatları kapsadığını, daha iyi bir dünya yaratabilmek için birbiri ile bağlantılı bu konulara ortak çözümler bulunması gerektiğini söyledi.
Kamunun sağladığı hizmetlerden herkesin yararlanmasından sağlık ve eğitime, güvenli yerleşim yerleri oluşturulmasından insan onuruna yakışır iş imkanları yaratılmasına kadar bir çok alanda demokratik ilkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine altın harflerle işlendiğini ifade eden Ban, “16. hedef ise demokrasiyi doğrudan ele alıyor ve kimsenin dışlanmadığı ve hesap verebilen kurumların olduğu toplumlar inşa edilmesini öngörüyor” diye konuştu. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin etkili demokratik yönetimin herkes için hayat kalitesini artıracağına dikkat çeken Ban, insanların kendi gelecekleri ile ilgili konularda daha fazla söz hakkı olması halinde insani gelişimin daha güçlü olacağını ve kalkınmanın nimetlerinin daha adil paylaşılacağını ortaya koyan önemli bir dinamik etkiyi beraberinde getirdiğini belirtti. Yeni Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin herkesi kucaklamayı bir diğer deyişle sesleri çok az duyulan kesimlerin sesi olmayı amaçladığını sözlerine ekleyen Ban, söz konusu hedeflerin uygulamaya konması aşamasında güçsüzleri ve marjinal grupları da kapsayacak şekilde sivil toplumun yer almasının şart olduğunu, bu temel görevi yerine getirebilmesi için sivil toplumun çalışma özgürlüğüne sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Ban, “Uluslararası Demokrasi Gününde gelin bir kez daha kendimizi demokrasiye ve insan onuruna adayalım” diyerek mesajına son verdi.
(İHA)