Konya’da bir baraj gölünde daha önce türüne hiç rastlanılmamış bir balığın yakalanması, balıkçıları ve görenleri şaşkına çevirdi.
AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İlhan Bal, 7 Eylül gecesinde üyeleri olmayan olta avcılarından gelen Konya-Beyşehir Karayolu üzerindeki Altınapa Barajı’nda daha önce Konya’da hiç karşılaşılmamış saldırgan ve etçil bir tür balığın olta avı ile yakalandığı bilgisini aldıklarını söyledi. Konya Amatör Olta Balıkçıları, Kara Avcıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAOBDER) yönetimi ve AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu yetkililerinin bunun üzerine söz konusu balığın yakalandığı Altınapa Barajı’na gittiğini aktaran Bal, şunları kaydetti:
"Dernek yönetimi ve federasyon yetkililerimiz yakalanan balığın incelenmesi sonucunda ‘pirana’ türü olabileceği gerçeği ile karşılaştı. Balığı yakalayan arkadaşlar, fileto olarak tabir edilen balık eti takılı oltaya geldiğini ve hırçın bir balık olduğunu, 30-35 metre mesafeden olta ile yakaladıklarını ifade ettiler. Dernek yöneticilerimiz ve federasyon yetkililerimiz yakalanan balığı muhafaza altına alıp, bugün Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim etti. Saldırgan olduğu için boy ve ağırlığı ne yazık ki ölçülemedi ama yaklaşık 500-600 gram ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. Burada yapılan ön incelemede pirana familyasından pacu türü olabileceği değerlendirilen balığın canlı olarak konuyla alakalı detaylı inceleme yapacak bir merkeze ulaştırılacağı ve gelen sonuca göre Konya Altınapa Barajı’nda konunun uzmanları tarafından bir çalışma yürütüleceği belirtildi. 23-25 Eylül 2016 tarihleri arasında Konya Altınapa Barajı’nda Türkiye’nin her yerinden katılım sağlanacak sazan ve sudak yakalama yarışması olacağından dolayı bu incelemelerin ivedilikle yapılması gerektiğini yetkililerimize hatırlattık. Büyük ihtimalle akvaryumda hobi olarak beslenen birkaç balığın söz konusu baraja salınmış olabileceği ve bu türün Konya iklim şartlarında yaşamasının çok mümkün olmadığı bilgisine ulaştık. Fakat nihai sonucun inceleme neticesinde belli olacağı bize bildirildi."
(İHA)