BARTIN (AA) - Bartın’da şehirlerarası otobüs terminalinde firmalara ait ücretsiz servislerin kaldırılması nedeniyle Avukat Rıdvan Yıldız'ın şikayeti üzerine Bartın Belediye Başkanlığı ve meclis üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Alınan bilgiye göre, kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki şehirlerarası otobüs terminalinde faaliyet gösteren otobüs firmalarının, 15 Temmuz’da şehir merkezine yolcuların ücretsiz ulaşımını sağladıkları şehiriçi servislerini kaldırması üzerine Tüketici Sorunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Rıdvan Yıldız, Belediye Başkanı Cemal Akın ve belediye meclis üyeleri hakkında görevi kötüye kullanmaktan Bartın Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Yıldız, suç duyurusunda belediyelerin asli görevinin mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak için girişimlerde bulunmak olduğunu belirterek, Bartın Belediyesinin şehirlerarası otobüs firmalarıyla örtülü anlaşma yaparak halk otobüsü hattından rant oluşturduğunu öne sürdü. 

Yıldız, şu ifadelere yer verdi: 

"Bu, açıkça belediye idarecilerinin görevini kötüye kullanmasıdır. Bu fiil TCK 257’nci maddesinde tanımlanan 'Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız kazanç sağlayan kamu görevlisi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılır' suç tanımına uymaktadır. Bu sebeple görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle Bartın halkının ve ben dahil olmak üzere şehirlerarası otobüsleri kullanan kişilerin mağduriyetine sebep olduklarından Bartın Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın ve belediye meclis üyelerinin TCK 257’nci maddesine göre cezalandırılmalarını talep etmek zorunluluğu doğmuştur. Ayrıca, Bartın Milletvekili Sayın Yılmaz Tunç'un basına demecinde “Bartın Belediyesi, servis aracı koyabilmek için şehirlerarası otobüs firmaları ile örtülü anlaşma yapmıştır” şeklinde ifadesi bulunmaktadır. 

Yukarıda açıklanan ve resen tespit edilecek sebeplerle Sayın Belediye Başkanı Cemal Akın ve belediye meclis üyelerinin belediye halk otobüsü koymak için şehir içi servislerinin kaldırılması konusunda şehirler arası otobüs firmalarıyla örtülü anlaşmak fiiliyle TCK 257’nci maddesi uyarınca görevi kötüye kullanma suçu için gereğinin yapılmasını saygı ile arz ve talep ederim."

Cumhuriyet Başsavcılığı, Yıldız'ın şikayeti üzerine soruşturma başlattı.

- Belediye Başkanı Akın

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmaların aldığı ortak kararda belediyenin sorumluluğu bulunmadığını, mağduriyetin giderilmesi adına terminal mevkisine özel halk otobüsü seferleri başlattıklarını aktardı.

Uzun zamandır firma yetkilileri ve belediyenin gerekli beyanatları vermesine rağmen, otobüs firmalarının servislerinin kaldırılmasıyla ilgili konunun kamuoyuna yanlış yansıtıldığını öne süren Akın, şöyle konuştu:

"Otobüs firmalarının servisleri kaldırması konusunda belediyenin hiçbir yetki ve tasarrufu bulunmamaktadır. Firmalar zarar ettikleri gerekçesiyle bir tarih belirleyerek servisleri kaldırdı. Biz de yaşanan bu olaylardan sonra halkı mağdur etmemek adına terminale 10-15 dakika arayla günde 107 sefer koyduk. Bunun yanında gece de halkımızın mağduriyetini gidermek için ring seferleri yapıyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, art niyetli değiliz. Kentte ‘halk otobüslerine rant kazandırmak için firmalarla iş birliği yapıp şehiriçi servislerini kaldırdılar’ diye dedikodu yapıldı. Biz, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için firma sahipleriyle bu kararı geri almaları yönünde toplantılar yaparak üzerimize düşeni yapmaya çalıştık."