BARTIN (AA) - Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Ali Özcan, Bartın Irmağı'nda dip sedimentlerinin oluşması ve çeşitli sebepler dolayısıyla da zamanla kirlilik yükünün artması ve son yıllarda yaz aylarında da yağışların azalmasıyla çayda kirlilik oluştuğunu bildirdi.

Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, kentin en önemli akarsu kaynağının Bartın Irmağı, Kocanaz, Kocaçay ve Arıt çaylarının birleşmesinden oluştuğunu belirtti.

Kurucaşile ve Amasra belediyeleri hariç diğer belediyelerin atık sularını hiçbir arıtmaya tabi tutmadan Bartın Irmağı'na bıraktığını bildiren Özcan, "Evsel ve katı atıksuları ile sanayi atık suları, Kocanaz, Kocaçay ve Arıt çayları ile Bartın Irmağı'na verilmektedir. Bartın ve Kocağız belediyelerinin atıksu arıtma tesisi inşaatları devam etmektedir. Bartın Çayı'nda dip sedimentlerinin oluşması ve çeşitli sebepler dolayısıyla da zamanla kirlilik yükünün artması ve son yıllarda yaz aylarında da yağışların azalmasıyla çayda kirlilik oluşmaktadır. Bu da zaman zaman Bartın Çayı'nda balık ölümlerine, renk değişimine ve kokuya neden olmaktadır." ifadesini kullanıldı.

Temmuz ve ağustos ayı içinde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin müdürlüklerine bildirilmesinden itibaren incelemelere başladıklarını kaydeden Özcan, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Temmuz ayında yapılan incelemede, ırmakta herhangi bir renk değişimi gözlemlenmemiştir. Su seviyesinin azaldığı, ırmağın akış hızının düşük olduğu tespit edilmiş ve incelemeye ait fotoğraflar alınmıştır. Başvuru üzerine inceleme yapılmıştır. Gazhane mevki ile Asma Köprü civarında yoğun şekilde renk değişimi olduğu ve kirliğin sadece bu bölge yoğunlaştığı gözlemlenmiştir. Kemerköprü mevkinde ve İl Özel İdaresinin yakınında ırmağın doğal renginde aktığı ve Kozcağız'dan gelen Kocanaz Çayı güzergahı boyunca yapılan incelemede ırmakta herhangi bir renk değişimine rastlanılmadığı tespit edilmiş ve fotoğraf görüntüleri alınmıştır."

Çeşitli sebeplerden dolayı ırmakta kirlilik yükünün artması, aşırı sıcaklar nedeniyle su seviyesinin düşmesine bağlı olarak suda oksijen miktarının azalmasıyla toplu balık ölümlerinin gerçekleştiğinin anlaşıldığını belirten Özcan, Bartın ve Kozcağız belediyelerinin atıksu arıtma tesislerinin devreye alınmasıyla ırmaktaki kirlilik yükünün büyük oranda ortadan kalkacağını kaydetti.