BARTIN (AA) - Türkiye'de üzerinde tek ulaşım sağlanan ve yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı'ında yaşanan kirliliği önlemek için Bartın Belediyesince yapılan Atıksu Arıtma Tesisi’nde deneme başladı.

Dağlıca köyü yakınlarına inşa edilen tesiste incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 ay içerisinde tesisteki 8 terfi merkezinin atık su almaya başlayacağını söyledi.

Bartın Irmağına günde bin ton kanalizasyon suyunun aktığını aktaran Akın, "Atıksu artık ırmağa akmayacak inşallah. Tahmin ediyorum 1 sene içerisinde Bartın Irmağı kendine gelmeye başlar. Irmak 1 yıl içerisinde tamamen atık sudan temizlenmiş olacak. Tesisin maliyetinin yüzde 85'i Avrupa Birliği, yüzde 9 belediye bütçesi ve yüzde 6'sı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkısıyla karşılanıyor. Deneme çalışmalarımız başladı.” diye konuştu.

Başkan Akın, tesisin yapım çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Bu alan 1997 yılında tespit edilmiş. 2009 yılında bu yeri satın aldık, burası için çok çaba sarf ettik. Paket arıtma, derin deniz deşarjı ve kanalizasyon sistemi yaptık. Projenin süresi 2 yıldı ama yetkili firmamız bunu 1 senede tamamladı. Tatil beldesi İnkumu'nda kurulan fabrika ile hergün 200 ton kanalizasyon çekiyoruz. Günde ortalama bin ton kanalizasyon maalesef ırmağa akıyor. Tesisimizde denemeler yapılmaya başlandı. Buraya fabrika diyorum, fabrikaya atık su alınmaya başlandı. Artık ırmağa atık suyumuz inşallah akmayacak."