BARTIN (AA) - Bartın Platformu üyeleri, Amasra ilçesinde yapılması düşünülen termik santral için şirketin satın aldığı zeytin bahçesindeki ağaçların sökülmesine tepki gösterdi.

Platform üyeleri ve köyde yaşayan bazı vatandaşlar, Tarlaağzı köyünde ağaçların söküldüğü bölgeye gitti.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bartın Platformu Sözcüsü Erdoğan Atmış, Tarlaağzı köyünde termik santral kurmayı planlayan özel bir şirketin köylülerden aldığı arazideki zeytinlerin söküldüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Sökümü yapan şirket yetkililerine gerekli izinlerinin olup olmadığını sorduklarını ifade eden Atmış, şöyle konuştu:

"Biz buradaki yetkilileri sorumlu görüyoruz ve bu konuyla ilgili bir açıklama bekliyoruz. Ayrıca bu ağaçlar söküldü, nereye götürüldü? Bunu kimse bilmiyor."

Hattat Holding Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi de sökülen zeytin ağaçlarının İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne teslim edildiğini söyledi.

2014’de Bartın’da zeytincilikle ilgili yapılan araştırmada zeytinciliğin uygun olmadığı ve yeterli verim alınamayacağının belirlendiğini öne süren Börekçi, "Ağaçların birçoğu da ürün veremez hale gelip kurumaya başlamış. Ancak iklim koşullarının uygun olduğu bir yere taşınırlarsa verimli olabileceği yönünde uzman görüşleri var. Biz de araziyi aldıktan sonra en uygun yolun ağaçların verimli olması için taşınması olduğunu düşündük ve enstitüye başvurduk. Dikildikten 1-2 sene sonra da İzmir’de verimli hale geleceklerini düşünüyoruz." dedi.

Kurulacak santralin zeytin ağaçlarına hiçbir etkisinin olmayacağına da inandıklarını aktaran Börekçi, "Bizim santrallerimiz sadece ulusal değil, uluslararası standartlarda olacaktır. Hatta birçoğu ulusal standartlardan daha katı sınırlarımız var." diye konuştu.