Suriye’de 2 yıl önce kaçırılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Filistin asıllı gazeteci Başar Fehmi Kadumi için meslektaşları Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanarak eylem yaptı.
Şişli’de bulunan Suriye Konsolosluğu önünde bir araya gelen eşi, iki çocuğu ve meslektaşları, 20 Ağustos 2012’den beri haber alınamayan Kadumi için eylem yaptı. Başar Fehmi Kadumi’nin fotoğraflarının yer aldığı pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde, meslektaşları Şam yönetiminden Kadumi’yi geri vermesini istedi. Eyleme çocukları ile birlikte katılan Başar Fehmi Kadumi’nin eşi Arzu Kadumi, 2 yıldır sürdürdüğü mücadeleye dikkat çekerek, “İki yıldır olan mücadelemizde Başar’dan maalesef haber alamadık. Ancak biz Başar’ın Suriye’de olduğunu biliyoruz. Bu iki yıl içerisinde pek çok görüşme yaptık, Başar’dan bir haber alabilmek için. Başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmut Abbas, ana muhalefet partisi genel başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Dışişleri ile sürekli temas halindeydik. İHH sürece başından beri destek verdi. Başar’ın bulunmasına yönelik onların desteğini istedik. Dünya etkisi ve yetkisi olan kurum, kuruluş Başar’ın bulunmasına yönelik bir katkısı olabilir mi diye düşündük. Ancak bu iki yılın sonunda bizim çalışmalarımıza Suriye’nin verdiği cevap hep aynı oldu. ‘Başar Kadumi bizim elimizde yok’. ‘Kayıtlarımızda Başar Kadumi yok’. Bu iki yıl içerisinde beni en çok üzen; bütün bu çalışmalarımız sırasında en çok çocuklarımın yaşadığı acı, mahrumiyet ve yoksunluğun hiçbir kelime ve davranışla açıklayamama oldu. Hala daha bu acı devam ediyor” şeklinde konuştu.
Eşini Suriye’ye Amerikan televizyonunun gönderdiğini kaydeden acılı eş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başar’ı oraya El-Hurra diye bir Amerikan şirketi yolladı. Başar’ı Suriye’ye, Halep’e gönderirken oranın bir savaş bölgesi olduğunu biliyorken Başar’a gerekli eğitimi vermeden gönderdiler. Çelik yeleği ve kaskı yoktu. Yani o bölgeye giderken sorumluluk almadılar. Nisan ayına kadar maaşını ödediler. Nisan ayından bu yana da herhangi bir ödeme yapılmıyor. Ayrıca bu iki yıl içerisinde Başar’ın aramasına yönelik hiçbir şey yapmadılar.”
Çevik kuvvet polisinin önlem aldığı eylem, meslektaşlarının konsolosluk kapısına Başar Fehmi Kadumi’nin basın kartının yer aldığı fotoğrafları asması ile son buldu.
Evli ve 2 çocuk babası Filistin asıllı gazeteci Başar Fehmi Kadumi, 20 Ağustos 2012 yılında Suriye’deki iç savaşı yerinde takip etmek için gittiği Halep yakınlarında ülkedeki bilinmeyen gruplarca kaçırılmıştı.
(İHA)