Başbakan Davutoğlu 3. Havalimanı inşaatını inceledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu 3. havalimanı inşaatı alanında incelemelerde bulunmak üzere ana şantiyeye geldi. Burada yetkililerden brifing alan Davutoğlu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

32 MİLYAR EUROLUK PROJE BEDELİ

Projeyle ilgili kapsamlı brifing aldığını belirten Davutoğlu, bunun, Türkiye için gurur verici bir proje olduğunu söyledi.

Davutoğlu, projenin büyüklüğüne bakıldığında tesisin yapım aşamasında 10 milyar 247 milyon euro yatırım gerçekleştirildiğini söyledi.

Daha sonra da 22 milyar 152 milyon euro kira bedeli olduğunu, toplamda 32 milyar 390 milyon euroluk büyük bir proje tutarından bahsedildiğini dile getiren Davutoğlu, böylesi bir projenin uzun dönemli üstlenilmiş olmasının ülkenin istikrarına olan güvenin de çok çarpıcı bir göstergesi olduğunu vurguladı.

150'DEN FAZLA HAVAYOLU KULLANACAK

Davutoğlu, 150'den fazla havayolu şirketinin bu alanı kullanmasının planladığını belirterek, gerek mühendislik gerek topoğrafik özellikler dolayısıyla çevre duyarlılığı gerekse işletme aşamalarında nelere dikkat edilmesi konusunu şirketlerle paylaştıklarını anlattı.

2018 YAZINDA DEVREYE GİRECEK

Başbakan Davutoğlu, 4 fazda tamamlanacak havaalanının ilk fazında 2 pist ve terminal olacağını, yılda 90 milyon yolcuyu ağırlayabilen alt yapı oluşacağını belirterek, "29 Ekim 2017'de bitirilmesini planlıyoruz. Daha sonra üçüncü bir pistin eklenmesi. Onun da 10 ay civarında ek süre gerektirdiğini ifade ettiler. 2018 yazı itibarıyla devreye girmesini planlıyoruz. Daha sonraki aşamalarda üçüncü fazda bu kapasitenin 120 milyona, dördüncü faz tamamlandığında da 150 milyona çıkacağını ve dünyanın en büyük havalimanı olacağını o zaman itibarıyla da biliyoruz" diye konuştu.

BOZULMUŞ ALANLAR YEŞİL ALANA DÖNECEK

Bu etapların baştan iyi planlanmasını gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Topoğrafik özelliklere bakıldığında İstanbul için en doğru alanın seçildiğinin söyleyebiliriz. 60-70 yıldır bu alan değişik maden aktiviteleri dolayısıyla tabiri caizse delik deşik edilmiş, bir anlamda boşaltılmış. Doğal topoğrafik alt yapı, zemin değişim geçirmiş. Şirketlerimizden özel olarak talep ettiğimiz husus, bu doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri, çalışmaları dolayısıyla bozulmuş zeminin de düzeltilmesi ve doğal düzenine dönmesi söz konusu olacak. Burada çevre duyarlılığı projenin asli unsuru olarak gündemde. 79 milyon metrekare. 80 bin dönümün sadece 15 milyon metrekaresi tesisler için kullanılacak. Geri kalan yaklaşık 65 milyon metrekarelik alan ise bu bozulmuş topoğrafyanın düzelmesi sonucu yeşil ya da peyzajla tanzim edilmiş alan haline dönüşecek. Burası orman alanının havaalanına dönüşümü değil, topoğrafyası bozulmuş bir alanın tekrar eski niteliğine döndürülmesi. 80 metre derinliğinde maden çalışması, taş ocakları döneminde oluşmuş çukurların zeminin yontulması için bunlar önem taşıyor. Proje bittiğinde 60-70 yıllık doğal topoğrafyada bozukluklar da giderilmiş olacak. Tekrar zemin belli bir güce kavuşturulacak ve en elverişli coğrafyada sağlam alt yapıya, zemine kavuşturulmuş dünyanın en büyük projesi hayata geçirilecek."

30 BİN İSTİHDAM OLUŞACAK

Bütün noktalarda çalışmaların başlamasından memnuniyet duyduğunu belirten Davutoğlu, 3 bin iş aracının faaliyet göstereceğini, 30 bin istihdam oluşacağını söyledi.

Davutoğlu, işletme aşamasına geçildiğinde de 120 bin istihdam oluşacağını vurgulayarak, bazı Anadolu şehirlerininki kadar nüfusun havalimanında istihdam edileceğini anlattı.

ERDOĞAN BİZZAT TAKİP EDİYOR

Projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakından takip etmesiyle çok büyük bir ivme kazandığını belirten Davutoğlu, hükümet olarak da 3. köprü ve İstanbul'un mega projeleriyle birlikte bunları yakından takip edeceklerini kaydetti.