SAMSUN (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Tarihe tanıklık ederek yine bir ilke imza atacak Samsun'dan başlayacak milli iradenin şahlanışı bütün Türkiye'ye yayılacak ve AK Parti yine tek başına iktidar olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, istiklalin ve istikbalin meşale şehri Samsun'un Türk tarihi ve siyaseti açısından önemli yere sahip olduğunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal'in Milli Mücadele'yi 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlattığını hatırlatan Kılıç, Samsun'dan yakılan kıvılcımın tüm Türkiye'yi sardığını, yokluk ve sefalete rağmen birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yurdun düşmandan kurtarılıp Cumhuriyeti ilan edildiğini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulduğunu anlattı.

"Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığına giden yola Samsun'dan çıktı. Samsun'dan başlayan ve Türkiye'yi kuşatan milli irade, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı yaptı" ifadesini kullanan Kılıç, şöyle devam etti:

"Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ise göreve gelir gelmez ilk ziyaretini ve toplu açılış törenini Samsun'da yaptı. Son mahalli seçimlerde de 18 belediye başkanlığının 17'sini AK Parti kazandı. 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşmak için çıktığımız bu kutsal yolculukta 1 Kasım'da yapılacak genel seçimde Samsun'a ve Samsunlulara güvendiğimizi bir kere daha tekrarlamak isterim. Cumhurbaşkanımızı, Başkanımızı en iyi şekilde ağırlayan ve iradesini en iyi şekilde sandığa yansıtan Samsun ve Samsunlular, hiçbir zaman bizi mahcup etmedi. Allah'ın izniyle biz de Samsun'u ve Samsunluları hiçbir zaman mahcup etmedik, etmeyeceğiz. 19 Mayıs ruhunu ölümsüzleştirmek için çıktığımız bu kutsal yolculukta bizlere destek veren hemşehrilerime teşekkür ediyorum."

Tüm Türkiye'de olduğu gibi AK Parti'nin Samsun'da da hizmetlerinin aralıksız devam edeceğini vurgulayan Bakan Kılıç, Başbakan Davutoğlu'nun 4 Ekim Pazar günü açıklayacağı seçim beyannamesinin ardından gelecek hafta başında Samsun'da yapacağı ilk miting için hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

Başbakan Davutoğlu'nun Samsun'dan vereceği seçim startıyla AK Parti kadrolarının "Bismillah" deyip yine Türkiye yollarına düşeceğini bildiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Tarihe tanıklık ederek yine bir ilke imza atacak Samsun'dan başlayacak milli iradenin şahlanışı bütün Türkiye'ye yayılacak ve AK Parti yine tek başına iktidar olacak. AK Parti'nin kuruluşundan bu yana geçirdiği 3 yerel, 4 genel seçim ve 2 referandum ile 2014 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde milli iradeyi en iyi şekilde sandığa yansıtan Samsun'un yeri bizim için ayrı bir önem arz ediyor. 12 yıllık AK Parti hükümetleri tam bir inşa, ihya ve imar hükümetleri oldu. Samsun ekonomisini canlandırmak için çalışmalar yapıldı, projeler üretildi. 

Başbakanımız Ahmet Davutoğlunun açıkladığı Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamında gerçekleştirilecek 10 milyar 369 milyon liralık yatırımlardan en büyük payı Samsun alıyor. Bölgesel kalkınma politikalarının en önemlilerinden biri olan ve 2014 -2018 döneminde uygulanacak proje, Samsun'un sahip olduğu kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlayacak. Hemşehrilerimin gelir düzeyi ve yaşam kalitesi yükselirken ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunacak."

Bakan Kılıç, DOKAP'ın bunlarla sınırlı kalmayacağını, yeşil çevreyle turizm, tarım ve hayvancılığı geliştireceğini, deniz kirliliği ve tarımsal kirliliğin önleneceğini, enerji dağıtım ve üretim altyapılarının iyileştirileceğini anlattı.

Okul öncesi okullaşma oranının yüzde 70'e çıkarılması için 525 yeni derslik yapılacağını bildiren Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

"19 Mayıs Üniversitesi yeni imkan ve binalarla donatılacak. Kredi Yurtlar Kurumu yurt kapasiteleri artırılacak. Havza İhtisas OSB başta olmak üzere inşaatı devam eden yatırımlar tamamlanacak. Samsun-Kalın hattı sinyalizasyon yenilemeleri sürdürülürken, hızlı tren hattı ile ilgili çalışmalar hızlandırılacak.

Başında bulunduğum Gençlik ve Spor Bakanlığı da Samsun'da spor ve gençlikle ilgili birçok projeye imza attı. Türkiye'nin en büyük gençlik merkezi İlkadım ilçesinde yapılacak. Havza Gençlik Merkezinin proje çalışmalarını bitirdik. Diğer ilçelerdeki gençlik merkezleri sayısını da artırmayı planlıyoruz. Samsun'da spor altyapısını geliştirmek için yaptığımız çalışmalar artarak devam edecek.

Ladik Kayak Eğitim Merkezi, Vezirköprü Kamp Eğitim Merkezi, 2 kapalı yüzme havuzu, çok amaçlı spor salonu, buz pateni salonu ve Samsun Stadyumu'nun inşaatları büyük oranda tamamlandı. Mevcut spor tesislerinin modernizasyon ve bakım onarım ihtiyaçları giderilecek. Alaçam, Asarcık ve Tekkeköy ilçe tipi spor salonlarının yapımı tamamlandı. Ayvacık ve Salıpazarı ise tamamlanmak üzere. Kısacası Samsun, büyük işlerin, büyük yatırımların şehri olacak. Samsun, Başbakanımızın da söylediği gibi bir 'meşale şehri' olacak."