Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kalıcı  zenginliği yakalaması, yatırımları artırması, cari açığı azaltması bakımından  düşük olan tasarruf oranlarını daha da yükseltmesinin büyük önem taşıdığını  vurguladı.

Bu amaçla BES'in kapsayıcılığının artırılması ve sistemin tabana  yayılması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Şimşek, bu kapsamda  işyeri  bazında özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan BES'te otomatik  katılımı 1 Ocak 2017'de hayata geçireceklerini kaydetti.

BES'te otomatik katılım düzenlemesi için sigorta şirketleri ile sık  sık bir araya geldiklerini ve istişarelerde bulunduklarını anlatan Şimşek,  sürecin daha etkin, sağlıklı ve verimli işlemesi için Hazinenin sektöre kademeli  geçiş modeli sunduğunu, sektörün de bunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Şimşek, kamu ve özel sektör çalışanlarının BES'te otomatik katılımda  kademeli geçişi öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını belirterek,  yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1  Ocak 2017'de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı  bulunan özel sektör  1 Nisan 2017'de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan  özel sektör, 1 Temmuz 2017'de, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den  itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49  çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren,  5-9  çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme  girebilecek. Bu şekilde  mevcut durumda 14 milyonun üzerinde çalışanımız sisteme dahil olacak."



-"Çalışanların sistemde kalması için cömert davrandık"

Çalışanların otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi ve  ilgili kişilere belirli şartlar çerçevesinde plandan çıkma imkanı verilmesi  esasına dayanan bu sistem ile çalışanların emeklilik döneminde refah düzeylerinin  korunacağını vurgulayan Şimşek, kanuna göre işverenlerin, çalışanlarını  belirledikleri emeklilik şirketinin planına dahil edeceğini söyledi.

Çalışanlar tarafından ödenecek katkı payı tutarının, prime esas  kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacağını belirten Şimşek, "İsteğe göre  artırılabilecek söz konusu tutar, çalışana ödenecek ücretten işverence kesilerek  işverenin sözleşme imzaladığı emeklilik şirketine aktarılacak ve katkı payları  çalışanın seçtiği fonlarda yatırıma yönlendirilecek." dedi.

Şimşek, çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı  koşullara tabi olarak yüzde  25 devlet katkısı teşviği verileceğine işaret  ederek, iki aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek  olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacağını söyledi.

Ayrıca, emeklilik halinde, hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortası  ile almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5’i ilave devlet katkısı  teşviği verileceğini anlatan Şimşek, "İşçi ve kamu görevlisi olarak çalıştırılmak  üzere işe başlatılan 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar tedricen dahil  edilecektir. Bununla birlikte, kamu görevlisi ve işçi olarak istihdam edilen 45  yaşını doldurmamış mevcut çalışanlar da aynı şekilde otomatik katılım  aracılığıyla Bireysel emeklilik sistemine dahil olacaktır." ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak çalışanların söz konusu sistemde kalması için son  derece cömert davrandıklarını, önemli teşvikler sunduklarını dile getiren Şimşek,  "Çalışanlarımız sistemden çıkmayarak, bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmelidir."  diye konuştu.