Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, Yeni Orta Vadeli Programı (2017-2019) açıkladı.

"Büyüme oranlarını mutlaka yukarı çekeceğiz"
Türkiye ekonomisinin 2009 yılı dışında, 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdüğünü vurgulayan Yıldırım, ekonominin bu sene de aynı şekilde büyümeye devam ettiğini dile getirdi.

Bu yıl Çin ve Hindistan dışında Türkiye'nin, dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladığına işaret eden Yıldırım, "Bu büyüme bizim için yeterli değil. Yüzde 3-4 bandında bir büyüme bizim asla hedeflediğimiz bir büyüme değildir. Ancak 'el ile gelen düğün bayram' derler bizim memlekette. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Avrupa'da eksi düzeylere veya sıfır düzeylerine giderken, biz yine yüzde 3'ün üzerinde bir büyümeyi 2016'da yakaladık." diye konuştu.

"Enflasyon yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşecek"
Yıldırım, bu sene öngörülemeyen bir şeyin olmaması durumunda enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşeceğini, 2017'de enflasyon hedefinin yüzde 6,5, 2018'de ise yüzde 5 olduğunu bildirdi.

"2018'de bütçe açığı azalmaya devam edecek"
2017 için hazırlanan bütçenin, 17 Ekim'de Meclis'e sunulacağını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bütçe açığı göreceli olarak devam edecek, 2017'de bilerek yüzde 1,9'u hedefliyoruz. Bunu neden yaptığımızı biliyoruz, önümüzdeki günlerde bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. 2018'de tekrar bütçe açığı azalmaya devam edecek."

"Darbecilerin yargılanması süratle yapılacak"
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından sürecin devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Darbecilerin yargılanması süratle yapılacak, milletin yüreğine su serpilmesi lazım. Şehit yakınlarımızın, bu işin sorumlularının hesabının görüldüğünü bir an önce görmesi lazım." diye konuştu.

"Öğrenciler tam gün okuyacak"
İkili öğretime son verileceğini açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz, tekli eğitime geçeceğiz. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okuyacaklar. Ayrıca öğrencilere 5. yıldan itibaren yabancı dil eğitimi zorunlu olacak. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale gelecek."

"Bunlar karamsar tahminlerdir"
Yeni Orta Vadeli Programda, en olumsuz tahminleri yansıttıklarına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

Başbakan Binali Yıldırım: "Burada gösterdiğimiz 3 yıllık Orta Vadeli Programdaki tahminler kötümser, karamsar tahminlerdir. 'İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza' anlayışı ile hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşacağımızı söyleyebilirim." 

Dış ticaret beklentileri
Yıldırım, Türkiye'nin dış ticaretine ilişkin, "2017 yılında ihracatımızın 153 milyar dolar, ithalatımızın ise 214 milyar dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.