Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin  soruları yanıtlayan Yıldırım, İstanbul'daki Bilişim Zirvesi'ne katılımı  dolayısıyla bugün grup toplantısının yapılamayacağını bildirdi. Yıldırım, Çok tartışılan cinsel istismar tasarısının komisyona geri çekileceğini söyledi.Ak Parti'nin son kararını ise  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dile getirdi. Bozdağ, "Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonuna çekilecek. Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün "erken yaşta evlenenlerin  mağduriyetinin giderilmesine ilişkin düzenleme" ile ilgili açıklaması  hatırlatılarak, düzenlemede gelinen son duruma ilişkin soru üzerine Başbakan  Yıldırım,  erken yaşta çiftlerin kendi rızasıyla veya ailenin rızasıyla evlenmelerinin rıza  olsa bile kanunen yasak, suç olduğunu vurgulayarak, "AK Parti iktidarından önce  böyle bir suç yoktu. AK Parti hem gençleri korumak, hem aileyi korumak adına  reşit yaştan önceki evlilik, rızayla bile olsa bunu ceza kanununda suç olarak  tanımladı. Ancak bu değişikliği bilemeyen gençler, 17-18 yaşından önce evlilik  yapıyor, o evlilikten çocuklar olunca bu çocukların nüfusa kaydedilmesi esnasında  veya doğumda bunun suç olduğunu ancak öğrenebiliyorlar. Böylece erkek cezaevine  gidiyor, kadın çocuğu veya çocuklarla ortada kalıyor. Gençlerin yaptığı bu  evliliğin bedelini çocuklar ödüyor. Özellikle bu, toplumda bilindiğinden daha  derin, kanayan bir yaradır. Bunu görmek lazım" diye konuştu.

 Yıldırım, seçim meydanlarında AK Parti, CHP, MHP ve diğer partilerin  bu sorunla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, şunları söyledi: "Biz bir söz verdik; toplumun bütün sorunlarını çöze çöze bugünlere  gelen AK Parti'nin bir prensibi var: Sorunları, torunlara havale etmek değil,  sorunlara çözüm üretmek. Bu bağlamda 'Bu işi halledelim. Saadet-Mehmet Yavuz'un,  Aysel-Ahmet Yurduseven'in, Fadime-Rıdvan Koç'un ve daha binlerce gencin bu  sorununu çözelim.' diye bir girişimde bulunduk. Meclis'e bir kanun teklifi  verdik. Birden bire ne olduysa oldu, kıyamet koptu. Neymiş? 'Efendim tecavüzcüye  af geliyor'. Böyle bir şey yok. Bizim amacımız, az önce anlattığım bu mağduriyeti  gidermek. Muhalefet partilerine bu konuda uzlaşma çağrıları yaptık ve hatta dedik  ki 'Teklifiniz varsa, buyrun teklifinizi de getirin, bu meseleyi halledelim.  Böylece kanayan bir yara ortadan kalksın.' Ne yazık ki bu çağrımız gerektiği gibi  kabul görmediği gibi, aynı zamanda bunu bir siyasi rant olarak kullanma yolunu  tercih ettiler ve çok önemli bir problemi yine ıskaladılar. Ayrıca bu yönde  toplumda da bir kafa karışıklığı oluşturmayı kısmen başardılar.

KOMİSYONA GERİ ALIYORUZ

Gerek toplumdaki  mutabakatın tam anlamıyla sağlanması, gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş  mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini  geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis'teki bu tasarıyı komisyona  alıyoruz ve komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak  değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu  görmezden gelemeyiz. 3 bin 800 bu şekilde vaka var, bunların binlerce çocukları  var. Çocuklar baba şefkatinden, sevgisinden yoksun olarak büyümek mecburiyetinde  kalıyor, bütün yük annelerin sırtında. Yani anne babanın hatasının bedelini  çocuklar ödüyor. Bunu asla bizim toplumumuz da kabul etmez, insanlık da kabul  etmez. Mesele budur."

  'MUTLAKA BİR YOL BULACAĞIZ' 

Başbakan Yıldırım, "MHP ve CHP önergenin geri çekilmesini istiyor. Ama  hükümet de 'Farklı bir öneriniz varsa getirin tartışalım.' diyor. Sizce hangisi  olacak?" sorusuna karşılık da şunları kaydetti: "Komisyonda bu meseleler görüşülecek, onlardan (Muhalefet) bir teklif  gelirse bu da dikkate alınarak olgunlaştırılacak. Gelmezse sivil toplum  örgütlerinden, vatandaşlardan, uzmanlardan akademisyenlerden gelen önerileri de  dikkate alarak bu meseleyi halledeceğiz. Çünkü sorunların çözüm yeri siyasettir.  Eğer siyaset ülke sorunlarına çözüm üretmiyorsa, üretemiyorsa o zaman topluma bir  yüktür. Biz hep sorunları çöze çöze geldik. Dağ gibi sorunları, dağ gibi  hizmetlere dönüştürerek geldik. O bakımdan mutlaka bu yanlışı bir şekilde  düzeltmenin yolunu da bulacağız."

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ DALGALANMA DEVAM EDECEK

Ekonomideki gelişmelere ilişkin de konuşan Yıldırım şunları söyledi: "ABD seçimlerinden sonra favori gösterilen adayın değil, Sayın Trump'ın seçimleri kazanmasıyla bir dalgalanma başladı. Dolar bütün dünyadaki para birimlerine göre değer kazanmaya başladı. Elle gelen düğün bayram. Mesele budur. Biz Türkiye ekonomisinin gidişatını aynen kalbin çalışması gibi izliyoruz. 7 gün 24 saat. Bunu bir müddet daha devam edecek. Bütün dış gelişmeleri, içerideki  olayları takip ederek gerekli tedbirleri alıyoruz. Şunu söyleyeyim; bu dünyadaki  ekonomi ile ilgili dalgalanma bir müddet daha devam edecek.Özellikle kurlardaki dalgalanmalar etkilenebilir. Türkiye tarafından alınması gereken tedbirler var. Bunları iki başlıkta değerlendirmek mümkün. Biri Merkez Bankası'nın alacağı tedbirler, diğer bir tedbir bizim yaptığımız işler. Yasal düzenlemeler, yapısal reformlar var. Diğeri de idari kararlar. Bankalarla ilgili. KOBİ'lerin kaynağa erişimini kolaylaştırmak için fonu devreye soktuk 17 milyar kredi imkanı getirdik. Kamu bankalarının mevduat faizlerini ortak bir kararla daha alt düzeyde bir mevduat alacaklar. Kamu bankalarının amacı kar etmek değil, ekonomiye destek olmak. Birçok ekonomiyle ilgili teşvik paketleri açıklandı. Doğu ve güneydoğudaki cazibe merkezleri başta olmak üzere ilave destek, yeniden yapılandırmalar, çek yasasında düzenleme, hileli iflaslar, iflas ertelemedeki düzenlemeler. Bu işler icap ettiği şekilde yapmaya devam edeceğiz.

CHP KRİZ UYARISI YAPAR...

Endişeye gerek yok. Türkiye ekonomisi birçok dünya  ekonomisinin, dünya ülkelerinin ekonomisinden daha sağlam temellere oturuyor.  Vatandaşlarımız olsun, iş adamlarımız olsun herhangi bir endişeye kapılmasına  gerek yok. Her şey kontrol altında. CHP'nin kriz uyarısı için teşekkür ediyoruz.  CHP hep kriz uyarısı yapar, onun için biz de onu da ciddiye alıyoruz."

BOZDAĞ: O MADDE METİNDEN ÇIKARILACAK 

Adalet Bakanı Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım'ın tepki çeken cinsel istismar düzenlemesine yönelik yasa tasarısının, komisyona geri çekildiğini duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, tasarının Adalet Komisyonu'nda görüşüleceğini bildirdi. Bakan Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden, tartışmaya konu kanun tasarısına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonu'na çekilecek. Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacaktır. Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Yaş engeli nedeniyle evlenemedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdırlar"