Nun Yayıncılık’tan çıkan İslamofobya adlı eser bu söylemin tarihsel yapısından tutun günümüzdeki tüm gelişim ve kullanılış safhalarına kadar bilgilendirme noktasında kaleme alınmış bir eser olarak gözüküyor.
Salih Yücel imzası ile “Batı’da Depreşen Hastalık” alt başlığıyla okuyucuyla buluşan bu kitap İslamofobya söylemi altında yatan gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.
İslamofobya kitabında bakın kimlere ve hangi söylemlere yer verilmiş:
“Neo Konservativ gazeteci Stephen Swartz ise, İslam dinini İsla¬mofobya’ nın kaynağı olarak izah eder. Ona göre, İslamofobya’nın sebebi İslam dini ve Müslümanların kendisidir.”
“İslamofobya geçmişte de vardı, ancak 11 Eylül terör olayı ile katlanarak büyüdü. Kolonolizmin tarihi uzmanlarından ve Lozan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Nicholas Bancel’e göre, Fransa İkinci Dünya Savaşı’ndan önce kolonilerdeki insanları ikiye ayırır, yerliler ve barbarlar.
“Müslümanlar ise, medeni Katolik beyaz adama karşı olan barbarlar sınıfındaydılar. Cecile Laborde’ye göre Avrupa’nın Müslümanları ötekileştirmesi ve Müslüman aleyhtarlığı Fransa’nın everensel cumhuriyet prensibine bağlıdır ki bu da “yeni tip bir post kolonial emperyalizm çeşididir.”
“İslamofobya ilk olarak 1922 oryantalist Etienne Dinet tarafından kullanılmış bir deyim. L. P Sharidan and R. Gillet’e göre, İslamofobya tarihi bir hastalığın modern zamanda İslam ve Müslümanlara karşı tekrar depreşmesi¬dir.”
“19.cu asırda yaşayan Fransızlara göre, Müslümanlar İslam’ı bırakmadan Fransız olamazlar. Hatta Avusturalya’lı Eskanazi Yahudilerinin çocuğu olan Fransız Filozof Andre Glueksmann 1994 yılında L” express çıkan bir yazısında “ başörtüsü bir terörist operasyonudur” diye yazar.
Kitapta sayıları çok olmasa da konuya dürüstçe yaklaşan düşünürler de tanıtılıyor.
“Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Yvanne Y. Had¬dad İslamofobya’yı, İslam ve Müslümanlardan nefret etme, onlara karşı önyargılı olma veya onlardan korkma şeklinde tarif etmiştir.”
“Birleşmiş Milletler eski genel sekreteri Kofi Annan, İslamofobya’yı bağnazlık olarak izah eder.”
(İHA)