BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Türkiye'de son yıllarda dünyanın sayılı barajları inşa edilirken, Bayburt hayata geçirilen gölet projeleri ile "göletler şehri" olma yolunda ilerliyor.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi ve fiziki yapısına iklimi de eklendiğinde kentin gölet yapılabilecek şehirlerin başında geldiğini söyledi.

Yıldırımtepe, Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden ve aynı zamanda da Karadeniz Bölgesi'nin tahıl ambarı konumundaki Bayburt'ta ilk gölet yapımının 1970'li yılların sonuna doğru başlandığını anımsattı.

İldeki gölet ve baraj sayısının 47 olduğuna işaret eden Yıldırımtepe, şöyle dedi:

"Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde sulu tarım alanı olan il bilmiyorum. Bayburt herhalde ilk olacak. Bu bizim içinde önemli, Türkiye’de ilk olacağız. Bayburt'ta çiftçi sayısı çok fazla ama çiftçimiz sulu tarım yapamadığı için para kazanamıyor. Bu yatırımlar Bayburtlu çiftçiyi para kazandıracak ve Bayburt’ta tutacak, göç de engellenecek. Hedefimizde bu beklentimiz, ümidimiz de bu."

Yıldırımtepe, Bayburt'un iklimi göz önünde bulundurulduğunda sulu tarım ile kuru tarım arasında 5 katlık fark olduğunu ifade ederek, "Çünkü kuru tarım alanları bir yıl nadas bir yıl üretim olmak üzere iki yılda bir ürün alınıyor. Oysa sulu tarım yaptığımız zaman bir yılda üç ürün alabiliriz. Özellikle yem bitkisi. Hayvancılık şehri olduğumuz için yem bitkisi Bayburt için çok önemli. Bunun içinde sulu tarım çok önemli." diye konuştu.

Göletlerin yanı sıra kentte önceki yıllarda bir sulama barajının tamamlandığını, ikincisinin de ihalesinin yapıldığını ve bu yıl inşaatına başlanacağını dile getiren Yıldırımtepe, şu değerlendirmede bulundu:

"Kırklartepe Barajı ki Bayburt için önemli bir baraj. Sulama barajı bu, 57 bin dekar alan sulayacak, önemli bir baraj. Bunun ihalesi yapıldı. Yer teslimi ve ardından inşaatına başlanacak. Tabi bu söylediklerimizin tamamı en kötü ihtimalle 5 yıl sonunda bitecek. Tamamını topladığımızda bu göletlerin ve iki barajın toplam suladığı alan 66 bin hektar alan ki Bayburt’un 100 bin hektar ekilebilir tarım arazisi var. Daha önce yaptığımız göletleri de kattığımızda sulu tarımda 80 bin hektara ulaşacağız. Bu da yüzde 70, yüzde 80 civarında bir sulu tarım olacak."

Yıldırımtepe, Bayburt olarak gölet sayısındaki hedeflerinin plaka kodu 69'a ulaşmak olduğuna vurgu yaparak, "1000 Günde 1000 Gölet Projesi kapsamında Bayburt’ta 13 gölet yapıldı. Bunların bir kısmı yapıldı bir kısmı yapım aşamasında, bitmek üzere." ifadelerini kullandı.