BAYBURT (AA) - Bayburt'ta arıcılığın geliştirilmesi çalışmaları kapsamında kurulan bal dolum ve paketleme tesisi hizmete açıldı.

İl Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü ile Bayburt Arıcılar Birliği tarafından Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteğiyle yürütülen Arıcılığı Yayma ve Geliştirme Projesi kapsamında kurulan bal dolum ve paketleme tesisinin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, tesisin açılışında yaptığı konuşmada, markalaşma yolunda hızla ilerleyen Bayburt balının hijyenik koşullarda üretilmesi açısından hizmete alınan tesisin önemli bir ihtiyacı gidereceğini söyledi.

Bayburt'un tarımsal üretim ve özellikle organik üretim konusunda birçok avantaja sahip olduğunu belirten Pehlivan, "Bu bağlamda arıcılık da en önde gelen sektörlerden birisi. Memnuniyetle ifade etmek isterimki özellikle son 5 yılda çok önemli mesafeler kat edildi. Kovan sayımız 23 binlerden 75 binlere çıktı. Arıcılar Birliğimizin üye sayısı 600'e ulaştı. Bunun yanı sıra bir o kadar da gezginci arıcılar ilimize geliyor." dedi.

Vali Pehlivan, bal üretiminin bu yıl Bayburt'ta yaklaşık 150 bin kovan ile yapıldığını ve 2 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bal üretiminde rekoltenin yanı sıra en temel hedef kaliteli bal üretmek. Organik üretim vurgusu üretimimizin en önemli özelliklerinden birisi. Biz balımızın kalitesini, lezzetini ve hijyenik koşullarda üretilmesini çok önemsiyoruz. Bayburt balı ile ilgili coğrafi tescil, markalaşma ve tanıtım çalışmalarımız da devam ediyor."

AK Parti Bayburt Milletvekili Fetani Battal ise Ankara'da Bayburt balından övgüyle bahsettiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Ben şu konuda iddialıyım ve bunun hakkında çokça geri dönüş aldım. Bizim bölgenin balının aroması, tadı ve lezzeti sahiden orijinal olduğunu gösteriyor. Bayburt balının tanıtımı ve markalaşması konusunda yapılan çalışmalar önem arz ediyor. Bu konuda emek veren Valimiz başta olmak üzere ilgili bütün kurumlara teşekkür ediyorum."

Açılışa, Garnizon Komutanı Albay Davut Balibaşa, Bayburt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Karabulut, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Siypak ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.