BAYBURT (AA) - Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Memiş, mesajında, tarihin çeşitli dönemlerinde önemli roller üstlenmiş, ecdadın Anadolu'da yazdığı birçok destanda imzası bulunan, yiğitler diyarı Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Aziz milletin şanlı tarihi boyunca vatanına, bağımsızlığına ve milli değerlerine büyük bir aşkla bağlandığını, onlara yönelen her türlü tehdidi varını yoğunu ortaya koyarak bertaraf etmeyi vazife bildiğini dile getiren Memiş, şunları kaydetti:

"Milli mücadele yıllarında tüm yurtta yakılan kurtuluş meşalesi 21 Şubat 1918'de Bayburtumuzu da aydınlatmış, Allah'ın izniyle aziz ecdadımız ve kahraman ordumuz bütünleşerek şehrimizi düşman işgalinden kurtarmıştır. Bu kahraman ecdadın torunları olarak bizlere düşen de onların canlarından aziz bilip şehadet şerbetini içerek bize emanet ettikleri bu cennet vatanı, aynı bilinçle yarınlara taşımak ve gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde bırakmaktır. Bu vesileyle tüm hemşehrilerimizin 21 Şubat Kurtuluş Günü'nü tebrik ediyor, başta bu kutlu mücadelenin isimsiz kahramanları olmak üzere Afrin'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde bu aziz vatan için seve seve şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Rektör Coşkun da mesajında, sayısız kahraman yetiştirerek tarihe armağan etmiş olan Bayburt'un, tam bir asır önce bugün istilacı bir güce kahramanca karşı koyarak, düşmanı ebediyete kadar toprağa ve tarihe gömdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Bir asır öncesinin millete can veren mücadele ruhu, bugün de canlı tutulmakta ve millet, tüm düşmanlara kararlı bir mesaj iletmektedir. İçerideki ve dışarıdaki düşmanların, bir an bile durmaksızın sürdürdükleri sinsi saldırıları, millet ruhunda büyüyen tarihi miras ve sorumluluklar sayesinde her seferinde bertaraf edilmektedir. 1918 Bayburtundaki destansı kahramanlığın, 15 Temmuz'da, Afrin'de aynı biçimdeki tezahürü, bunun en büyük göstergesidir. Milletçe ortaya konulan özverili tavır, tarihimizle birlikte geleceğimizin de teminatıdır."

Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla şehitlere şükran duygularını sunan Coşkun, "Bugün vesilesiyle Afrin'de devam eden Zeytin Dalı Harekatımızda kahramanlık destansı yazan Mehmetçikimizin her daim yanında olduğumuzu bildirerek, şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize ise sağlıklı bir yaşam diliyorum." ifadesini kullandı.