Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'yı çiğnediğini, merhum Uğur Mumcu'nun 'Sakıncalı Piyade'sinden örnekle anlatan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "12 Eylül döneminde radyoda isimler sayılırdı, şu şu kişiler aranıyor diye; 'Anayasa'yı tağyir, tebdil ve ilga ettikleri için..." Bunu kimse anlamazdı, 'Anayasa'yı tangur tungur' etmişler denirdi." diye konuştu. AKP'nin, 16 Nisan referandumu ile Anayasa'yı istediği şekilde değiştirdiğini hatırlatan Bekaroğlu, herkesin, bütün vatandaşların uymakla mükellef olduğu Anayasa'yı bir kişinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tanımadığını ve "tangır tungur ettiğini" söyledi.

Bekaroğlu'nun basın toplantısından satır başları...

BATAN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MALİYETİNİ MİLLETE YÜKLEYECEKLER 

Son zamanlarda biliyorsunuz, müteahhitlerin battığına dair çok sayıda haber çıktı. 203 bin müteahhidin yaklaşık 100 bini batmak üzereymiş, en büyük müteahhitler batmak üzereymiş. 1 milyonu aşkın konut ellerinde kalmış, satamıyorlar. Devlet bunları kurtaracak bir paket hazırlıyor. Yapılan hazırlıklardan anlıyoruz ki, Emlak Konut -parayı nereden bulacaksa- milyarlarca lira, ülke bütçesinin önemli bir kısmı kullanılarak bu konutlar satın alınacak. Yüzde 70'i bu firmaların banka borcu olarak bankalara ödenecekmiş, kalan yüzde 30'u da firmalara ödenecekmiş. Birçok soru var: bu mümkün mü, gerçekten böyle bir para var mı? Yoksa, hepsini alamayacaksa hangisinden alacak, hangisinden almayacak? Hadi hepsini aldı diyelim; bu konutları ne yapacak?

Adalet ve Kalkınma Partisi, ülkeyi ekonomik olarak da uçurumdan aşağıya atmıştır. Ekonomik krizin temelinde bu konuştuğumuz konu vardır. Türkiye dünya kadar borç aldı. 2003 yılındaki dış borcu 144 miyar dolar, 2018'de 456 milyar dolar. Borç aldı, bu paraları bankalar üzerinden inşaat firmalarına verdi, betona gömdü.

EKONOMİK KRİZİN SEBEBİ SARAY'DIR, ERDOĞAN'DIR

Türkiye'de nüfusun %45'i ev sahibi değil. Diğer taraftan müteahhitlerin elinde 1 milyondan fazla satılamayan konut var. Konut, insanların barınma ihtiyacı gözetilerek yapılmamış, yatırım amaçlı, kâr amaçlı üretilmiş. İnsanların alım gücü bu konut stoğunu azaltmaya yetmiyor. Şimdi ülke krize girdi. Yabancı bir ülke başkentinde ekonomik saldırı hazırlandığı söyleniyor ya, bu tamamen yalandır. Dışarıdan aldığınız parayla ihtiyaca değil, kârâ yönelik aşırı konut yaptınız, satamıyorsunuz, dışarıya olan borcunuzu ödeyemiyorsunuz. Dışarıdaki para sahipleri bunun farkındalar, size baskı yapıyorlar; 'ben size para vereceksem, maliyeti artırmamız lazım, daha çok kâr vermeniz gerekir' diyorlar. İşte faizin, enflasyonun artmasının temelinde bu var. Polatlı'daki soğan stoğu yapanlar değildir, Türkiye'deki ekonomik krizin sebebi. Türkiye'deki ekonomik krizin sebebi Saray'dır, Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetidir, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Anayasa'yı her gün 'tağyir, tebdil ve ilga' eden insandır. Ekonomik krizin temelinde bu vardır.

DÜNYA KADAR YALANLA KARŞINIZA ÇIKACAKLAR

Sadece bu değil; kente karşı suç işlediler. Şimdi bu buçların bedelini millete ödetmek istiyorlar. Aç gözlü müteahhitler, rüşvet alıp bunlara göz yuman siyasetçiler, AKP'liler, çok kazanacağını düşünerek bu firmalara kredi veren Bankalar... Bunların hepsi suç ortaklarıdır ve kent suçu işlemişlerdir. Kentlerimizi yok etmişlerdir, perişan etmişlerdir, rezil etmişlerdir, ,insan yaşamaz hale getirmişlerdir. Şimdi, batıyorlar -büyük bir kriz var inşaat sektöründe- ve bunun maliyetini millete yüklüyorlar. Emlak Konut diye bir şey yok, devletten alacaklar. Kent suçu işleyenler, şimdi gözünü milletin parasına dikmiş, ülkeyi daha büyük bir krize sokacaklar, biz de kuzu kuzu izliyoruz. Ne güzel ülkemiz var değil mi? Şimdi sandık konulacak önümüze; dünya kadar yalan atacaklar ortaya; yok Türkçe ezanmış, yok Trabzon'da filanmış, camilerde şu olmuş, filan yerlerde bu olmuş... Bunları konuşacağız, tekrar bizi seçin diyecekler, seçmeyeceğiz inşallah.