Belçika’da polis kurşunuyla hayatını kaybeden gurbetçi Cemil Kaya için Belçika’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlendi.
Belçika’nın doğusundaki Verviers kentinde iki gün önce yaşanan olayda, Cemil Kaya adlı bir Türk, kontrol noktasında polisle girdiği tartışma sonucu vurularak öldürülmüştü. Sosyal medya üzerinden haberleşerek saat 15.00’de Belçika’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan “Avrupa’daki Türklere Destek Platformu” üyeleri, olayı kınadı. Fransızca “Cemil Kaya terörist değildir” yazılı döviz ve pankartlar açan eylemciler, son dönemlerde Avrupa’da ortaya çıkan ırkçılık ve İslamofobiye dikkat çekti.
Platform adına basın açıklaması yapan Ercan Albeniz, bu tür katliam ve davranışların önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “7 Ocak 2015 tarihinde Avrupa’nın göbeğinde, Belçika’nın Verviers şehrinde hasta bir Türk vatandaşı polisler tarafından vahşice katledilmiştir. 4 çocuk sahibi Cemil Kaya Polis tarafından biber gazı ile etkisiz hale getirildikten sonra hiçbir saldırı ya da eylem yokken direkt kalbinden vurulmuştur. Hiçbir canlı böyle ölmeyi hakketmez. Olaydan sonra görgü tanıkları, sivil polisler tarafından tehdit edilmiştir. Şimdi soruyoruz; Medeniyetin beşiği olduğu iddia eden Avrupa, neden yabancılara karşı medeni değildir?” diye sordu.

"HESAP SORULMASINI İSTİYORUZ"
Belçika’da işlenen cinayetin hesabını sorulmasını isteyen Albeniz, “Avrupa eğer kıtada ortaya çıkan ırkçılık ve İslamofobia vakalarına son vermek istiyorsa, bu gibi katliam ve davranışların önüne geçmelidir. Belçika’da yapılan bu fütursuz hareket içim hesap sorulmasını istiyoruz. Katledilen merhum Cemil Kaya’nın katilleri bellidir. Belçika hükümetinden ve güvenlik güçlerinden derhal, bu katillerin bulunmasını ve adalete teslim edilmesini istiyoruz. Aksi taktirde Cemil Kaya’nın kanları elinize bulaşmıştır ve eğer bu olay ve olaylar çözülmezse, medeniyeti temsil ettiği Avrupa’ya şunu ifade ediyoruz; medeniyet dediğiniz tek dişi kalmış canavardır” şeklinde konuştu.
Avrupa Türklerinin yalnız olmadığını kaydeden platform sözcüsü, “Türkiye tüm ezilenlerin yanındadır ve tepkisini sonuna kadar verecek ve bu olayların takipçisi olacaktır. Merhum Cemil Kaya’yı ve Avrupa ırkçılığına kurban edilen tüm insanları rahmetle anıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Yapılan eylemin ardından grup sessizce dağıldı.
(İHA)