SAMSUN (AA) - Samsun’un Terme ilçesinde kurulmak istenen fosil yakıtlı termik santrali, ilçe belediyesi belediye binasına astığı pankartla protesto etti.

“Temiz hava temiz çevre istiyoruz santral istemiyoruz” yazan pankart, Terme Belediyesi binasına asıldı.

Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan ödünç aldık. Bu nedenle temiz çevreyi korumamız ve dünyayı çocuklarımıza tertemiz teslim etmemiz gerekiyor. Terme’de yapılması düşünülen termik santrali de bu nedenle çok net bir şekilde protesto ediyoruz" dedi.

Hiç kimseden çekinmediklerini ifade eden Kul, şöyle konuştu:

"Bizler rahat ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bu kadar güzelliğin olduğu bir yerde bir siyaha, kara lekeye ihtiyaç yok. Terme’de kömür yok. Terme’nin seçilmesinin bir mantığı da yok. Terme’nin geleceği 3 t'de, turizm, tarım, ticaret. Eğer bu santral buraya yapılırsa bizim bu 3 t’yi unutmamız ve Terme'yi terk etmemiz gerekiyor. Bu santralin yapılmaması için her şeyi yapacağız. İnsanı merkeze koymayan hiçbir projeyi Terme’de yaptırmayacağız. Terme'de bütün renkler var. Bu kara sevdadan vazgeçin. Elinizi vicdanınıza koyun, Terme bu konuda uygun bir yer değil. Bizler güzel bir yaşam ve refah istiyoruz. Bunu yaparken de insanları ve doğayı katlederek değil doğayla uyum içinde olsun istiyoruz. Bunu da pankart yaparak belediyemize astık."

Kul, pankartın asılması konusunda, "Bu bizim kararlılığımızı gösteriyor. Bütün esnafımızda bunlar asılıydı zaten, bunu belediyemize de astık. Bunun siyasi, ekonomik karşılığı ne olursa olsun biz bunu istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Santral yapımının son durumuna ilişkin ise Kul, "Burada bir ÇED toplantısı yapılması düşünüldü fakat toplantı vatandaşların tepkilerinden dolayı yapılamadı. Bizler her noktadan bu işin takibini yapıyoruz. Zaten yapılması planlanan alan hem tarım bölgesi hem de Milli Parklar tarafından korunan 1. derece sit alanı. Bu santral herhalde Terme’ye yanlışlıkla düşünüldü, umarım şirket bu düşüncesinden vazgeçer. Çünkü halkla bu kadar inatlaşılmaz" diye konuştu.

Şenol Kul, "Çevreye duyarlı olan Kızılderililerin bir sözü var, 'Son ağaç kesildiğinde, son balık avlandığında, son nehir kuruduğunda beyaz adam paranın yenilemeyecek, karın doyurmayacak bir besin olduğunu anlayacak'. Bizlerin çocuklarımızdan ödünç aldığımız bu dünyayı onlara tertemiz bırakma yükümlüğümüz var” dedi.