AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki Turan Beklen, televizyonda izlediği belgeselden etkilenerek kurduğu atölyede tespih üretiyor.

İlçe merkezinde bulunan atölyesinde tespih yapan Beklen'in hayatı, 2 yıl önce bir mobilya fabrikasında işçi olarak çalıştığı sırada televizyonda tespih yapımıyla ilgili belgeseli izledikten sonra değişti.

Belgeselde gördüğü sanatı çok beğenen Beklen, bir süre internette araştırma yaptı. Tespih yapımıyla ilgili bilgileri edinen Beklen, fabrikadaki işinden ayrılarak bir atölye kurdu ve tespih üretmeye başladı.

Büyük bir titizlikle torna makinesinde kestiği taşları yontup tespih habbesi haline getiren Beklen'in en büyük mutluluğu ise yapımını tamamladığı tespihi eline alıp "Bunu ben yaptım" diyebilmesi.

- "Bunu ben yaptım' demek beni mutlu ediyor"

Beklen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında televizyonda izlediği belgeselden etkilenerek harekete geçtiğini, 1 yıl önce de tespih atölyesi kurduğunu söyledi.

Fabrikada çalıştığı yıllarda ekmeğini kazandığını ancak işini severek yapamadığını dile getiren Beklen, "İzlediğim belgeselde tespihin yapımı ve kültürümüzdeki değeri anlatılıyordu. Belgesel beni çok etkiledi. Eşimle istişare ettikten sonra tespih atölyesi kurmaya karar verdim. Tespih yapımını internetten izlediğim videolarla öğrendim. Kendi el becerime de güveniyordum. Fabrikadaki işimden ayrılıp atölyemi açtım." ifadelerini kullandı.

Tespih üretiminin sabır isteyen zor bir iş olduğunu ancak ortaya çıktığında ona bakmanın zevkine paha biçemeyeceğini vurgulayan Beklen, işini zevk alarak ve mutlulukla yaptığını anlattı.

Tespihin hangi maddeden yapıldığı, imamesinin orijinalliği, ipe dizilişindeki renk uyumu gibi unsurların maddi manadaki değerini artıran özellikler olduğuna dikkati çeken Beklen, "Tespih Allah ile kul arasında bir zikir aracıdır. Kültürümüzde de önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda bir sabır aracıdır. Derdi, kederi olan insanları rahatlatır. İşte bu özelliklerinden dolayı tespihe gönül verdim. Bir tespihi yaptıktan sonra elime alıp 'Bunu ben yaptım' demek çok farklı bir duygu, beni mutlu ediyor." diye konuştu.

Beklen, ürettiği tespihlerin satışını atölyesinin yanı sıra sosyal medya üzerinden de yaptığını aktararak, "Bir tespihi yaklaşık bir buçuk günde tamamlıyorum, genellikle kehribar taşı kullanıyorum. Kullandığım malzeme ve verdiğim emekten dolayı her yerde satılan plastik tespihlerden daha pahalı oluyor. Yaptığım tespihleri değerini bilenler alıyor." dedi.