BOLU (AA) -  Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, "Bu yıl kuş gribinden ötürü bırakın birkaç köy hayvanını, 15 milyon dolayında yumurta tavuğu ve damızlık öldü ya da imha edildi. Korktuğumuz başımıza geldi ve ihracat durdu" dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bordo Salonda düzenlenen Yirminci Beypiliç Yetiştirici Semineri'inde konuşan Koca, bu yılın gerek Türkiye gerekse sektör açısından çok kötü geçtiğini söyledi.

Döviz kurlarındaki yüzde 40'lar seviyesine ulaşan artışın en büyük girdileri olan yem maliyetlerini aşırı yükselttiğini ve yem üretiminde ciddi oranda dışa bağımlı olduklarını belirten Koca, "Bu yıl GDO bulaşıklığı nedeniyle hammadde ithalatında ciddi aksamalar yaşandı. Nisanın son günlerinden itibaren kuş gribi vakaları görülmeye başlandı. Piliç eti sektöründe kuş gribi görülmese de ciddi oranda bizim sektör de etkilendi. İç pazarda çok az olumsuzluk yaşandı ancak ihracat tamamen durdu" diye konuştu.

Koca, kuş gribi nedeniyle konulan yasakların peyderpey kaldırıldığını ifade ederek, bu hafta da Irak'a ihracatın başladığını bildirdi.

Hala yasağı kaldırmayan ülkelerin olduğunu dile getiren Koca, "Hükümetin kurulamaması ve terör olayları nedenleri ile ortaya çıkan istikrarsızlık bizlere de ciddi oranda yansımaya devam ediyor. Son aylardaki aşırı sıcaklar da üretimde sıkıntılar yarattı" ifadesini kullandı.

Koca, Türkiye'de piliç eti sektörünün devamlı büyüdüğünün altını çizerek, "1995 yılında 313 bin ton olan piliç eti üretimi 2014 yılında bir milyon 942 bin tona ulaşmıştır. Sektör 1995 yılına göre yüzde 520, 2000 yılına göre yüzde 193 büyümüştür" dedi.

Koca, 2014 yılında üretim artışı gerçekleştiremediklerini  belirterek, şöyle devam etti:

"2015 yılında üretimimizi biraz daha azalttık, yatırımlarımızı askıya aldık. 2016 yılı içinde artış öngörmüyoruz. Ülkede ve sektörümüzde istikrar sağlanana kadar da bu böyle sürecek. İhracata çok önem veriyoruz. Türkiye'nin kanatlı et ihracatına baktığımızda, 2000'li yılların başında 10 bin tonlar seviyesinde olan ihracatın, 2014 yılında 431 bin tona çıktığını görüyoruz. Kuş gribi konusunda dünyada uygulanan bölgesel uygulamalara geçilmesi gerekir. Bu yıl kuş gribinden ötürü bırakın birkaç köy hayvanını, 15 milyon dolayında yumurta tavuğu ve damızlık öldü ya da imha edildi. Korktuğumuz başımıza geldi ve ihracat durdu. Pek çok ülkeye ihracat resmen gerçekleştirilmeyen bölgeselleşme açıklamaları ve iknaları ile yeniden başlatıldı."