KASTAMONU (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Orman, çevre ve sanayi üçgeninde Türkiye'nin son derece dengeli bir büyümeyi gerçekleştirmesi gurur vericidir." dedi.

Çelik, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yürütülen "Rekabetçi sektörler programı" çerçevesinde yapılan Kastamonu Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım işletmesinin açılışında yaptığı konuşmada, Kastamonu'nun ağaç ve orman ürünleri bakımından ülkenin göz bebeği olduğunu söyledi.

Tesisin hem orman köylerine hem de sektöre önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Çelik, "Ağaç ürünleri ve mobilya sektörü son derece esnek, sürekli değişen yeni trendlere ayak uydurma durumunda olan bir sektör. İşte bugün hayata geçecek olan rekabetçi sektörler programı çerçevesindeki projemiz bahsettiğim bu ihtiyaca cevap verecektir." dedi.

Programının temel amacını işletme ve girişimcilerin rekabet gücünü artırmak olduğunu dile getiren Çelik, "Bu sayede işletmelerimiz ve KOBİ'lerimiz uluslararası pazarda daha etkin aktörler haline gelecektir. Bugün açılışını yaptığımız Kastamonu Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım İşleme tesisinin toplam bütçesi 9.9 milyon avrodur. Bunun 8.2 milyon avroluk kısmı Avrupa Birliği bütçesinden 1.7 milyon avroluk kısmı ulusal bütçemizden karşılanmıştır." diye konuştu.

Projenin ihracata önemli katkı sağlayacağını belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Ağaç ve orman ürünleri kapsamındaki KOBİ'lerimiz ve işletmelerimiz verimliliğe dayanmak, teknolojiyi takip etmek yeni ürünler üretmek ve yeni pazarlara açılmak durumundadırlar. KOBİ'lerimizin kendilerini dönüştürmeleri gerekmektedir. Kastamonu Orman Ürünleri Ortak Kullanma ve İşleme tesisi işte bu değişimin, dönüşümün ve büyümenin lokomotif tesislerinden biri olacaktır. Biz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu projeye inandık sizlere de güvendik ve bütün imkanlarımızla seferber olduk."

Çelik, Türkiye'nin orman varlığının arttığına işaret ederek, "Türkiye'nin bugün orman varlığı 23 milyon hektar düzeyindedir. 2002'den bugüne orman varlığımızda 1.5 milyon hektar artış göstermiştir. Ormanlarımız bizim milli servetimiz. Onları korumak ve büyütmek en temel görevimiz." ifadelerini kullandı.

Dengeli büyümenin önemine vurgu yapan Çelik, "Orman, çevre ve sanayi üçgeninde Türkiye'nin son derece dengeli bir büyümeyi gerçekleştirmesi gurur vericidir. Çevreye ve ormanlara duyarlı bir sanayileşme anlayışımız vardır. Bu anlayışımızdan hiçbir zaman eksilme olmadığı rakamlardan anlaşılmaktadır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin orman ürünleri ihracatının yetersiz olduğunu ifade eden Çelik, "Türkiye'nin son bir yıllık ağaç ve orman ürünleri ihracatı 4,2 milyar dolar seviyesindedir. Ağaç ve orman ürünlerinin toplam ihracatımızdaki payı ise yüzde 2,8 düzeyindedir. Bu oran yeterli değildir. Bugün burada hayata geçirdiğimiz projemiz ve diğer yatırımlarımız sayesinde ihracatımız artacaktır. " diye konuştu.

Programda, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Murat Demir ve Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı.