KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Bilim tarihi hiçbir zaman batıyla sınırlandırılması mümkün olmayan bir tarihtir." dedi.

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesinde 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesince "Türkiye ve Dünyada Bilim Tarihi Çalışmaları" konulu konferans düzenlendi.

Rektör Aydın, konferansta yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in öneminin zaman geçtikçe daha da iyi anlaşıldığını söyledi.

Bilim tarihinin sadece batıya atfedildiğini anlatan Aydın, "Her şeyi 'batıdan çıktı ve öyle yayıldı' anlayışıyla devam eden bir bilim tarihi anlayışını değiştirmek icap ediyordu. Bunun öncülerinin başında da Fuat Sezgin hocamız geliyor. Aslında medeniyet olarak da modern medeniyeti doğuran İslam medeniyeti. Bilim tarihi hiçbir zaman batıyla sınırlandırılması mümkün olmayan bir tarihtir." dedi.

Devlet tarihinden çok daha eski bir eğitim tarihi olduğunu kaydeden Aydın, şunları kaydetti:

"Gerek ilmi sahada gerekse eğitim sahasında hiç de tarihimizde boş olmadığımızı görebiliyoruz. O yüzden bunların artık düzenli bir şekilde çalışılıp iyi bir şekilde ortaya konularak inşallah gelecek nesillere daha farklı gerçeklerle beraber anlatılması gerekiyor. "

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ise konferansların özellikle öğrenciler üzerinde büyük faydasının olacağını söyledi.

Öğrencilerden daha çok okumalarını ve araştırmalarını isteyen Vidinlioğlu, geleceğin gençler üzerinde şekilleneceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından konferans verildi.