ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de ormanlardaki binlerce ağaca, 2004 yılından bugüne kadar sürdürülen biyolojik mücadele kapsamında toplam 13 bin 600 kuş yuvası asıldı.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğü tarafından korumasız kuşlar için her yıl ahşaptan yapılan kuş yuvalarının ormanlara asıldığını söyledi.

Kuşların zararlı böceklerle mücadelede önemli yer tuttuğunu belirten Gurbetoğlu, "Müdürlüğümüzce sürdürülen zararlı böcekle mücadele kapsamında Artvin ormanlarına 2004-2016 yılları arasında toplam 13 bin 600 adet ahşaptan kuş yuvası astık. Amacımız ormanlarımızdaki kuşların popülasyonunun artması bunun için her yıl kuş yuvaları yaptırılıp ormanlara asıyoruz." dedi.

Bu yıl ise 700 adet kuş yuvasını ormanlara asarak kuşların yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olduklarını ifade eden Gurbetoğlu, kuşların bu yuvalarda yaşamlarını rahatlıkla sürdürdüklerini tespit ettiklerini kaydetti.

- "Kuşlar, doğal dengeyi sağlamada yardımcı oluyor"

Gurbetoğlu, biyolojik mücadeleye destek olan kuşların ormanlarda zarar yapan böcekler ile beslenerek doğal dengenin korunmasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kuşlar, ormanlara zarar veren böceklerle beslenerek, doğal dengenin korunmasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle yavrularını beslemek için ormanlara zarar yapan kabuk böceklerinin larvalarına ve kelebeklerin tırtıllarına önemli ölçüde ihtiyaç duyarlar. Kuşlar zararlı böceklerin aşırı bir şekilde çoğalmalarını engelleyerek onların doğal denge sınırında kalmalarına yardımcı olurlar. Zararlı böcekleri doğal denge sınırında tutarak, popülasyon artışı yapmalarını önlemek suretiyle, biyolojik savaşta önemli rol oynayan böcekçil kuşların korunması ve çoğalmalarını sağlamak için kuş yuvaları yapılarak tekniğine uygun bir şekilde ormanlara asıyoruz."

Tekniğine uygun bir şekilde ormanlara asılan tüm yuvaların kuşlar tarafından kullanıldığını vurgulayan Gurbetoğlu, yuvaların yerden yüksekliklerinin en az 3 metre, yol kenarlarına ise 10 metreden daha yakın olmamasına dikkat ettiklerini belirtti.

Gurbetoğlu, yuvaları kasım ayı sonuna kadar asılı tuttuklarını ve içlerini temizlendikten sonra tekrar ağaçlara astıklarını ifade ederek, yuvalarının bir müddet sonra doğal şartların etkisi ile çürüdüğünü kaydetti.

Deforme olan veya çürüyen kuş yuvalarının yerine yenilerini astıklarını söyleyen Gurbetoğlu, "Bu kuş yuvalarını ormanların yanı sıra halkın görebileceği yerlere, mesire alanlarına, kent ormanlarına asarak, insanların kuşlar hakkındaki bakış açılarını olumlu yönde değiştirmek istiyoruz." değerlendirmesinde de bulundu.