BOLU (AA) - Bolu Dağı'nda kış mevsiminde alınması gerekli tedbirler, Bolu ve Düzce valilikleri iş birliğiyle düzenlenen toplantıda görüşüldü.

Bolu Dağı Polisevi'nde düzenlenen toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, vali yardımcıları, belediye başkan yardımcıları, emniyet müdürleri, il jandarma komutanları, il özel idaresi genel sekreterleri, karayolları, il sağlık müdürlüğü ve il afet acil durum müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Toplantıda, kış ayları süresince D-100 karayolu ve TEM otoyolunun Bolu Dağı Tüneli kesimi alınması gereken tedbirler, yoğun kış şartları durumunda yapılması gereken çalışmalar ve yolların kapanması durumunda alınması gereken tedbirler görüşülerek kararlar alındı.

Bolu Valisi Baruş, toplantıda yaptığı konuşmada, Bolu ve Düzce'nin Türkiye'nin karayolu ulaşım ağının en önemli akslarından birini oluşturan ve Ankara-İstanbul otoyolu ile D-100 karayolu üzerinde yer aldığını söyledi.

Bolu Dağı Tüneli ile D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminden günlük 50 bin civarında araç geçtiğini ifade eden Baruş, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla kış mevsiminde bu bölgenin yoğun kar yağışı alması, buzlanmanın özelikle gecenin buzlanmanın nedeniyle yollar üzerinde ve tünelde alınacak tedbirler ülkemiz ulaşımının sağlıklı olarak sağlanması yönünde son derece önem arz ediyor. Bu yönde ben arkadaşlarımızın eşsiz bir fedakarlık anlayışı ile çalışacaklarına inanıyorum. Özelikle trafik ekiplerimiz, karayolları görevlilerimiz yollarımızın kış mevsiminde trafiğe açık tutulması ve kriz hallerinde de bu geçişlere müdahale ederek yollarımızın vatandaşımızın can emniyetini tehdit etmeyecek hale getirilmesi bakımından önemli çalışmalar gerçekleştirecektir."

Bolu Dağı geçişini kullanacak olan sürücülerin kış lastiği takması konusunda önem göstermelerini isteyen Baruş, "Kış şartlarında karayolu ulaşımını kullanırken özelikle sürücülerimizin çok dikkatli olması lazım. Kış lastiklerinin taktırılması özellikle ağır tonajlı araçlar olan tırlarda ve kamyonlarda son derece önemli. Kış şartlarında hem karla hem de tırlarla mücadele ediyoruz. Yaşadığımız en büyük sorun tırların kayarak karayollarını kapatmasıdır. Kamyon ve tır sürücülerinin bu husussa dikkat etmesi lazım." diye konuştu.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı ise Düzce ve Bolu'nun önemli aksta olduğunu ifade ederek, "Bolu ve Düzce geçişleri Türkiye'nin göz bebeği olan Ankara ve İstanbul gibi 25 milyon nüfusa sahip illerin ortasındaki önemli bir kavşak noktasında. Bundan dolayı buranın kısa bir zaman dilimi için bile trafiğe kapalı olması olumsuz sonuçlara neden oluyor. Doğru ve zamanında bilgilendirme önemli. Yolların kapalı olduğu durumlarda özellikle sosyal medyada yayılabilecek yanlış bilgilendirmelerin de önüne geçmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Dağlı, güzergahı kullanan sürücülerin trafiğin durduğu zaman ilerlemeye çalışmamalarını belirterek, "Yolun kapalı olması aslında fiziki şartlardan çok özellikle şoförlerimizin biraz acele etmesi biraz da ferdi davranmasından oluyor." ifadesini kullandı.

Toplantının ardından Baruş ile Dağlı, D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde görev yapan trafik ekiplerinin çalışmasını denetledi.