BOLU (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Bolu merkeze stol tipi ve Abant Tabiat Parkı mevkisine ise küçük uçakların inerek park yapabileceği 2 havalimanı projesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Coşkunyürek, Bakanlığının bünyesinde faaliyet gösteren Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Bolu ve ilçelerinde yaptığı çalışmaları yerinde inceledi.

Daha sonra Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Türker Ateş'i ziyaret eden Coşkunyürek, yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, bakanlık olarak 14 yıldır yoğun bir şekilde ulaştırma alanında sürdürdükleri faaliyetlerini devam ettirmeyi ve onlara yenilerini eklemeyi planladıklarını anlatan Coşkunyürek, "Bizler ekibimiz ve arkadaşlarımızla beraber bunun için gayret edip çalışıyoruz. Bizler işin altyapısını, geleceği olan çalışmaları zenginleştirecek yollarımızı, ağlarımızı, lojistik merkezlerimizi kurduğumuz zaman ticarete de sanayiye de büyük katkı vereceğimiz inancındayız. Çünkü ulaştırma sektörünün en önemli katkısı insanları bir yerden bir yere nakil olarak götürüyor ama asıl önemlisi ticari olarak sosyal olarak turizm olarak kültürel olarak insanları ve toplumu kaynaştıran ve onları birleştiren bir yol ağından oluşuyor." diye konuştu.

Türkiye’de son 14 yılda yol konusunda ciddi mesafeler alındığını belirten Coşkunyürek, bunun yanı sıra hem demiryolu hem de havayolu alanlarında Türkiye'nin beklentilerinde üzerinde büyük hedeflere doğru adım adım ilerlediklerini ifade ederek bunun göğüs kabartan bir iş olduğunu söyledi.

Konuşmasında Almanya’da gerçekleşen bir toplantıda 36 tane ülkenin ulaştırma bakanlarıyla bir arada bulunduğunu anlatan Coşkunyürek, "Orada o 36 ülkenin bakanları ile yaptığımız toplantılarda bizim ulaştırma alanında yaptığımız çalışmaların gündeme gelmiş olması konuşulması benim göğsümü kabarttı. Bizim projelerimizi soruyorlar merakla takip ediyorlar. Bu, şunu gösteriyor. Türkiye’de son 14 yılda ulaştırma alanında yapılamaz denilen birçok eserin ortaya konması ve sonuçlanması hem ülke olarak bizim özgüvenimizi artırdı. Hem çalışmalarımızı daha da zenginleştirdi. Hem yerli imalatçı olan sanayicilerimizi iş adamlarımızı müteahhitlerimizi desteklemiş olduk bu arada hem de göğsümüzü kabartan bir şekilde bunları dünya ile paylaşma imkanı bulduk." ifadelerini kullandı.

Bakanlığının Bolu projeleri hakkında da bilgiler veren, Bolu'nun ticaret ve sanayisine en büyük katkıyı verecek proje olarak gördükleri demiryolu çalışmalarını anlatan Coşkunyürek, "Bolu’yu ilgilendiren en önemli konulardan bir tanesi ticaretimizi ve geleceğimizi ilgilendirdiği için demiryolu çalışmaları. Hem Türkiye'nin ikinci en büyük ticari liman projesi olan Filyos projesi kapsamında lojistik merkez olarak bu hattın kullanılması hem de ilimizi demiryolu ağı ile diğer bölgelere bağlama açısından da çalışmalarımıza start verdik." değerlendirmesini yaptı.

Coşkunyrek, Arifiye-İsmetpaşa demiryolu hattının Bolu'dan geçeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Şu anda proje etüt çalışmasına doğru adım atıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde sondajlar başlayacak. Hangi güzergahtan nasıl geçeceğimiz konusunda. Arifiye-İsmetpaşa arasında bir demiryolu hattı olacak. Yine Bolu merkezden bir ayrımla da Zonguldak’a bağlanan bir hattımız olacak. Böylece Bolu’yu hem Karadeniz’e, Hem de Karadeniz’den Ankara’ya doğru bağlantı noktasında biz bir lojistik üst olmak için çalışma sergiliyoruz. Bu hayali bir proje değil. İnşallah 2023 vizyonuna bunu biz yetiştirmeyi umut ediyoruz."

- Bolu ve Abant'a havalimanı yapılacak

Öte yandan Bolu'da havalimanı yapımı adına bazı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yüksel Coşkunyürek, "Bolu'muza düşündüğümüz stol tipi bir havalimanını sayın başbakanımız talimat buyurmuştu. İnşallah onu da Bolu'muza kazandırmayı düşünüyoruz. Şu anda hem Altyapı Genel Müdürlüğü, hem Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hem de Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğünden arkadaşlarımız iki defa geldiler Bolu’ya incelemelerini yaptılar. Bir iki yer tespiti yapılmış ama biz 'daha iyi bir şekilde çalışın' dedik. Önümüzdeki günlerde belediyemizle de irtibata geçecekler." ifadelerini kullandı.

Herkesin kullanabileceği stol tipi bir havalimanını Bolu’ya kazandırmanın en büyük arzularından bir tanesi olduğunu vurgulayan Coşkunyürek, şunları kaydetti:

"Yine hava parkı olarak kullanabileceğimiz Abant üzerindeki karayollarına ait bir yerimizi de hava trafiği için orada bir pist yapıp özelikle küçük uçakların inip kalkabileceği veya park edilebileceği bir yer de planlarımız dahilinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabii ki bunlar şu anda ham çalışmalar olduğu için tarih ve zaman veremiyoruz ama bunlar için önümüzdeki günlerde daha net ifadeler kullanmış olacağız. Bakanlık olarak Bolu merkezde yapacağımız stol tipi havalimanı ile Abant'ta yapacağımız ve küçük uçakların ineceği hava park alanı ile Bolu'muza 2 tane havalimanı yapmayı planlıyoruz."

Coşkunyürek, ziyaretinin ardından Mudurnu ve Göynük ilçelerinde yapımı devam eden yol çalışmalarını incelemek için ilden ayrıldı.