BOLU (AA) - Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) Başkanı Serkan İnanç, bir kişinin, Bolu'da bulunan bir gölette olta ile balık avlarken pirana cinsi balık tarafından yaralandığı iddiasını değerlendirdi.

İnanç gazetecilere yaptığı açıklamada, Gölköy barajında pirana cinsi balık olabileceğini belirterek, bu balıkların son günlerde sıkça görüldüğünü ve gölete akvaryum balığı besleyenler tarafından bırakılmış olabileceğini kaydetti.

Pirana balığının küçükken alındığını ve büyüdükten sonra tekrar akvaryumculara satılamadığını anlatan İnanç, şu bilgileri aktardı:

"Kişi aldığı pirana balığına bakamıyor. Bakımını yapamayınca bir akvaryumcuya vermek istiyor. Akvaryumcu da bunu tekrar satamayacağı için almıyor. Dolayısıyla vatandaş ta öldürmemek için Gölköy’e salayım, şuraya salayım buraya salayım diyor. Bu balıkların seneyi geçirme imkanı yok. Piranaların yapısına göre kışı geçirmeleri imkansız. Çünkü sıcak su balıkları. Türkiye'nin değişik bölgelerinde bu tarz olaylarla karşılaşıyoruz. Biz bu olayı yaklaşık 6-7 yıl önce Ankara’da Göksu Parkı'nda gördük. Mesela Seyhan Barajında da görüldü. Bugün Beyşehir Gölü’nde olduğunu duydum. Bu son günlerde bir hayli fazlalaştı."

Gölköy barajında bir hafta boyunca sazan balığı tutma yarışması yaptıklarını hatırlatan İnanç, şunları kaydetti:

"Gölköy’de biz piranaya rastlamadık ama burada bir tuhaflığa rastladık. Sürekli balıkları sıkıştıran bir şey var suda. Biz tatlı su levreği diye düşündük bunu ama bu balıklar diğer küçük balıkları kovalıyor diye düşündük. Bu seferki ayrışmada sudaki hareketlilik daha fazlaydı. Yavru balıkları kovalayan bir tür vardı suda. Gölköy’de balık popülasyonu da bu sene çok nazlı. Bir sıkıntı var. Ama bunu piranaya bağlamak doğru mu değil mi bilemiyorum. Bu konuda ne desem yanlış olur. Oltaya balık vurmuyor. Büyük ihtimalle balık bir yerde yatıyor. Çekiniyor, çıkmıyor. Hava sıcak balığın hareket halinde olması lazım. Koca yarışmada 42 balık yakalandı. Daha önceki yarışmalarda 750-800 kilo oluyordu."

Bolu ve çevresinde yaklaşık 10 yıldır olta balıkçılığı yaptığını ifade eden Şeref Kara da, Göyköy barajına sabah saatlerinde balık tutmak için geldiğini ve iki sazan balığı yakaladığını belirterek, "Bu bölgede bu zaman kadar pirana balığı ile karşılaşmadım. Tutanı da görmedim. Bir balıkçının pirana tuttuğunu duydum. Bunu dışarıdan bir vatandaş getirerek göle bırakmış olabilir. Bu balık etçil bir balık. Göldeki diğer balık türlerine zarar verebilir." ifadelerini kullandı.