İngiltere Kültür Bakanı Nadine Dorries, Rusya'nın Londra büyükelçiliği tarafından Çarşamba akşamı Mariupol doğum hastanesinden kanlar içinde ayrılan bir hastayı, 'güzellik blogcusu Marianna' olarak tanımlayan tweet'i kınadı. Twitter'ın "topluluk yönergelerini" ihlal ettiği için silinen tweet, blog yazarının fotoğrafının "propagandacı" olduğunu öne sürdüğü bir Associated Press muhabiri tarafından çekildiğini söylüyordu.

RUS BAKAN LAVROV: MEŞRU BİR HEDEFTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov düzenlediği basın toplantısında, saldırı sırasında hastanenin içinde hasta bulunmadığını ve hastanenin 'aşırılık yanlıları' tarafından ele geçirildiği için hastanenin 'meşru bir hedef' olduğunu iddia etti. Olay yerindeki görüntüler ve videolar, ağır hasarlı hastaneden yaralı olarak çıkarılan birkaç hamile kadını gösteriyor. Ukrayna, saldırıda altı yaşında bir kız çocuğu da dahil olmak üzere üç kişinin öldüğünü, hastane personeli dahil 17 kişinin de yaralandığını söyledi.


'ASLA SALDIRMADIK'

Aynı basın toplantısında Lavrov, Rusya'nın 'Ukrayna'ya asla saldırmadığını' savundu ve hastane saldırısına yönelik uluslararası tepkileri 'zavallıca' olarak nitelendirdi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, bombalamayı "savaş suçu" olarak nitelendirirken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson "ahlaksız" ifadesini kullandı. Lavrov, son 48 saat içinde Kremlin'den gelen ve Putin'in Ukrayna'yı işgal etme kararını haklı çıkarmayı ve aynı zamanda Rusya'nın çatışmayı kışkırtan rolünü en aza indirmeye veya gizlemeye yönelik bir dizi dezenformasyonun ortasında konuştu.

'KAN BANKASINI DA VURDULAR, BU YIKILAN ÜÇÜNCÜ HASTANE'

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova Çarşamba günü, Ukrayna'nın sınıra yakın laboratuvarlarda ABD'nin yardımı ile Putin'i saldırıyı başlatmaya 'zorlayan' biyolojik silahlar geliştirdiğini iddia etti, iddialar Washington tarafından reddedildi. Mariupol belediye başkan yardımcısı Sergey Orlov, Rusların geç saatlerde saldırıyı başlatarak hastaneyi bombalamalarından "kesinlikle emin" olduğunu söyledi apk indir ve 300 yataklı bir Covid ünitesinden sonra "bu, yıktıkları üçüncü hastane" dedi. Orlov, Salı günü de bir kan bankasının hedef alındığını duyurdu.

BM’nin raporuna göre, Rusya-Ukrayna savaşında 29’u çocuk olmak üzere en az 474 sivil öldü. Çatışmalarda en az 861 kişi yaralandı ve kayıp sayısının 1335’e ulaştığı açıklandı. Gerçek rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğunun vurgulandığı raporda, Moskova yanlısı Donetsk ve Luhask bölgelerinde 96 can kaybının ve 449 yaralının olduğu bilgisine ulaşıldığı belirtildi.