Doğal olarak yaylalarda beslenen hayvanların sütünden yapılan bu peynir hiçbir kimyasal işlem görmeden üretilen bir peynir türüdür. Sade olarak tüketilebileceği gibi, bazı yemeklerin içinde de tüketilebilir. Bu peynir türü soğuk olarak kahvaltılarda tüketilebildiği gibi, pişirilerek yumurtayla öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde de tüketilebilir. Lezzeti açısından benzeri olmayan kolot peynirinden Karadeniz yöresine ait, kuymak ve mıhlama gibi yemekler de yapılabilmektedir. Kolot peynirinin içeriğinde bulunan sütün doğallığı sayesinde insan sağlığına bir çok faydası da bulunmaktadır. 

Kolot Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Besleyici özelliği yüksek olan kolot peyniri çocuklarda büyüme hormonlarının harekete geçmesini sağlamaktadır. Kemik sağlığını koruyucu özelliği bulunan kolot peynirinin göz sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Saç ve diş sağlığı açısından kalsiyum içeriği oldukça fazla olan bu besin çok küçük yaştaki çocuklara diş sağlığının daimi olması için tükettirilmesi gerekir. Bir yaşından itibaren bebeklere kemik gelişimi için verilebilen kolot peyniri beyin sağlığını koruyucu özelliklere de sahiptir. 

B12 vitamin eksikliğini ortadan kaldırıcı özelliği bulunan kolot peynirinin içerdiği kalsiyum yaşı ilerlemiş kişilerde görülen kemik erimesi, kemik kayıpları ve kemik eğriliği rahatsızlıklarına da iyi gelir. Cildinin daha parlak olmasını isteyen kişiler tarafından günde yüz gram kadar mutlaka tüketilmesi gereken kolot peyniri çok fazla tuz içermediğinden yüksek tansiyon hastaları tarafından da tüketilebilir. 

Kolot Peyniri Nasıl Saklanır?

Yöresel bir lezzete sahip olan kolot peynirinin hızlı bozulma olasılığı yoktur. Uzun süre saklanmak istendiğinde kesinlikle bu peynir güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanılması gerekir. Saklama süresi eğer uzun olması gerekiyor ise buzdolabın buzluk bölümüne kullanılabilecek kadar parçalara ayırarak konulan kolot peyniri uzun bir süre buzdolabın buzluk bölümünde saklanılabilir. Kısa sürede tüketilecek ise buzdolabının alt bölmesinde de kolot peynirinin saklamak mümkündür. Buzdolabının alt bölmesinde doğal olduğu için hiçbir koku olmadan kapalı saklama kabında iki hafta kadar tutulabilir.