Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek’teki maden kazasıyla ilgili “Eski galeri ile yeni galerinin arasındaki yaklaşma mesafesi 6 ile 7 metreye kadar inmiş durumda. Asıl hatanın kaynaklandığı nokta orasıdır. Bu karara kimler ortak olduysa onlar suçludur” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) 2’inci yıl programına katıldı. Bakan Yıldız, programda gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, Karaman Ermenek’teki son durumun ne olduğunu ve maden sahibinin devlete yönelik suçlamalarıyla ilgili sorduğu soruya Yıldız, dün Ermenek ile ilgili Bakanlar Kurulu’na başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere bilgilendirme yapıldığını belirterek, “3 boyutlu bir kurguyla beraber bunu anlatmamızın daha doğru olacağı kanaatine vardık. Bütün projeler aynı netlikte anlaşılamayabiliyor. Yeryüzüne göre ne kadar derinlikte hangi eğimlerde gözümüzde canlandırabileceğimiz bir yapı içerisinde bunu anlattık. Kazanın muhtemel oluş gerekçeleri, içinde çalışanların o anki durumları gibi bir kısım bilgileri de verdik. Hem sabah hem belirli saatlerde gecede olmak üzere oradaki genel müdürümüzden ve AFAD’tan bilgiler alıyorum. Şuanda son dönemeç dediğimiz noktasına 325.metreye gelinmiş durumda. Nefeslik kısmından da yaklaşık 17 metre daha ilerlendi. Tahkimattaki bir kısım bozulmaların ve yerdeki kömürle karışık çamurun olduğunu bir kez daha arkadaşlarım teyit ettiler” diye konuştu.

“HER AÇILAN METREDE VE HER İLERLEDİĞİMİZ NOKTADA ORADAKİ İŞÇİ KARDEŞLERİMİZLE KARŞILAŞABİLİRİZ”
24 saat kesintisiz olarak oradaki işçilere ulaşmayla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildiren Yıldız, şunları kaydetti:
“Her açılan metrede ve her ilerlediğimiz noktada oradaki işçi kardeşlerimizle karşılaşabiliriz. Ama suyun hareketlerinin onları nerelere kadar taşıyabileceğini anca ulaştıktan sonra söyleyebileceğiz. Adli soruşturmalar ve idari soruşturmalar devam ediyor. Şuanda ben başından beri söylediğim, burası bir doğal afet değilse ki öyle, doğal afet değil. O zaman bir kusur vardır. Bu kusur kimden kaynaklanıyor olursa olsun. Orada 18 tane canımız gitti. 18 işçi kardeşimiz gitti. Kimden kaynaklanıyor olursa da olsun ben bunu mesai arkadaşlarımla konuştuğumda onlarda aynı şeyleri düşündüklerini söylediler. Biz burada önemli bir noktaya itina göstermemiz lazım. Suçlu insanların korunmaması ne kadar önemliyse, suçsuz insanların korunması da bir o kadar önemli. Adalet dediğimiz konu da budur zaten. O yüzden bunun kamu ve özel sektör ayrımı olmaz. Ben o ne dedi çok iyi bilmem ama maden sahibi, bizim önceki projelerle şuan ki işletme projelerini üst üste örtüştürdüğümüzde bir noktada 6 ile 7 metre civarında yaklaştıklarını gördük. Bu kabul edilemez bir hatadır. Orada bu kadar yaklaşma mesafesi hiçbir madencinin kabul edebileceği bir konu değildir. Bu hataya kimler ortaksa onlar cezasını çekmelidirler."

“BU KARARA KİMLER ORTAK OLDUYSA ONLAR SUÇLUDUR”
Başsavcılığın yürüttüğü adli soruşturma devam ederken idari soruşturmanın da devam ettiğini yineleyen Bakan Yıldız, “Bir ayrıntıyı daha vermek isterim burada farklı olarak. O da 2015 yılındaki iş programının bir kısmına 2014’te başlamış olmasından kaynaklanan bazı hatalar olduğunu gördük. Teftiş kendisine verilen beyan üzerinden denetimlerini yapıyor. O yüzden gerek oraya denetlemeye giden arkadaşlar gerekse oradaki çalışma pozisyonları durumları neyse onların teyitlerini bir kez daha yaptırtacağız ama şu kesin ki eski galeri ile yeni galerinin arasındaki yaklaşma mesafesi 6 ile 7 metreye kadar inmiş durumda. Asıl hatanın kaynaklandığı nokta orasıdır. Bu karara kimler ortak olduysa onlar suçludurlar” ifadelerini kullandı.
(İHA)