BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Otlukbeli köyünün 4 kişiden oluşan ihtiyar heyeti üyeliğinde 3 kadın görev yapıyor.

Otlukbeli köyü Muhtarı Ali Kurt, AA muhabirine, köylerinin yüzlerce yıllık geleneği olan ihtiyar heyetinin erkeklerden seçilmesini değiştirdiklerini söyledi.

Muhtar olarak köyde iki dönemdir görev yaptığını ve ilk dönem muhtarlığında köy ihtiyar heyeti üyelerinin Türkiye’nin her yöresinde olduğu gibi erkeklerden oluştuğunu belirten Kurt, "Bir dönem azalarımızı erkek kardeşlerimizi seçmiştik. İkinci dönemde ise vatandaşlarımızı, komşularımızı topladım. Dedimki, ‘bu dönemde kadınlardan aza seçelim, vatandaşlarımız da olumlu karşıladı ve azalarımızı kadınlardan seçtik." dedi.

- "Kadın azalar çok titiz çalışıyor"

Kurt, çalışmalarında hiçbir olumsuzluk yaşamadıklarını ve sürecin çok güzel devam ettiğini dile getirdi.

Kadın azaların çok titiz çalıştığını vurgulayan Kurt, "Azalarımız çok titizlikle almış olduğum kararları takip ediyorlar. Okumadan imza atmıyorlar ve beni birçok çalışmamdan dolayı zorluyorlar, ‘köyümüzün şu ihtiyacı var’ diye. Bende gerek kendi çabalarım, gerekse onların zorlamalarıyla Bayburt’ta sayın valimizi, ilçede ise sayın kaymakamımızı rahatsız ediyorum ve kurumlarda hizmetleri almak için koşturuyorum." diye konuştu.

Kurt, eşi Selvinaz Kurt’un da ihtiyar heyetinde yer aldığını ve hem eş, hem de aza olarak hayatı birlikte paylaştıklarını ancak eşinin gelecek dönem muhtar adayı olması durumunda kendisinin eşinin yönetiminde yer alamayacağını aktardı.

Kurt, "Muhtar olarak eşim adaylığını koyduğu zaman aza olarak değil de bir vatandaş olarak, seçmen olarak destek veririm. Fakat azaları başka bayan ya da erkek kardeşlerimizden seçebiliriz. Ama kendim aza olmayı düşünmem." ifadesini kullandı.

- Muhtarın eşi de üye

Azalardan Selvinaz Kurt (57) ise muhtar olan eşinin aza olma fikrini kendisine sorduğunda bu durumu memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Selvinaz Kurt, köylerinde bir iş olduğu zaman önce iyice inceleyip sonra imzaladıklarını söyleyerek, "İncelemeden asla imzayı atmıyoruz. Köyümüzün eksiklerini azalar olarak konuşuyoruz. Azalar olarak toplanıp onu konuşuyoruz. Köyümüzün ne eksiği varsa onu tamamlamak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Azalardan 4 çocuk annesi Nurten Kurt’da (46), köylerinin ilk kadın azaları olmanın mutluluğunu yaşadıklarını, her şeyin yolunda olduğunu ve muhtarla iyi bir uyum içerisinde çalıştıklarını kaydetti.

Hediye Kurt isimli aza ise muhtarın azalık teklifine eşinin rızası ile kabul ettiğini dile getirerek, "İlk başka yapabilir miyiz diye düşündük. Ama sonra muhtarımızla yapabiliriz diye kararlaştırdık. Şimdilik de bir sıkıntımız yok, çok da iyi gidiyor. Azaların kadınlardan olması daha iyi, biz erkeklerden daha başarılıyız, onlarda bizi daha başarılı görüyor." şeklinde konuştu.

Köyün ihtiyar heyetinde yer alan Kemal Kurt da, ihtiyar heyetinin kadınlardan oluşmasının kendilerini de mutlu ettiğini anlatarak, köylerinin ihtiyar heyetinin her zaman erkeklerden oluştuğunu şimdi ise kadınların aza olduğunu ifade etti.

Kurt, kadın azaların köye hizmet gelmesi için canla başla çalıştıklarını da belirtti.

Kış aylarında nüfusu 30-40 kişiye kadar düşen ve kalanların çoğunun akraba olduğu köyde, muhtar ve azalar 'Kurt' soyadına sahip.