ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Zonguldak'ın Karapınar köyünde 5 yıldır süren ramazan geleneği doğrultusunda köy sakinleri, her gün gönüllü kişilerin cami yemekhanesinde verdiği iftarda orucunu açıyor.

Karapınar köyüne 1988'de Kuveytli bir ailenin yaptırdığı Meryem Halid İdris El Devseri Camisi'nde 5 yıl önce gerçekleştirilen düzenlemeyle oluşturulan yemekhane, her ramazan imece usulü pişirilen yemeklerle köyde yaşayanları ağırlıyor.

Gönüllülerin temin ettiği gıda maddelerinden hep birlikte yemekler hazırlayan köy sakinleri, iftar vaktinde dualarla orucunu açarak birlik ve dayanışma örneği sergiliyorlar. 

Köy muhtarı Mehmet Ali Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneğin 5 yıl önce camiyi yaptıran ailenin anısına iftar vermekle başladığını ardından da evde oruç açmaya fırsat bulamadıklarını söyledi.

İftar vermenin köylerinde gelenek haline dönüştüğünü anlatan Yıldız, "İmamızın başvurular doğrultusunda hazırladığı listeye göre her akşam gönüllü kişi ya da kişiler 400 civarındaki köy sakinine iftar veriyor, yemekler ise el birliğiyle hazırlanıyor. Yaklaşık 200 haneli köyümüzde her akşam orucumuzu birlikte açıyoruz" diye konuştu. 

Cami imamı Necmi Altınay, iftar vermek isteyen kişi ya da kişilerin listeye günler öncesinden adlarını yazdırdığını, hazırlıkların hep birlikte yapılarak ramazan sofralarının şenlendiğini dile getirdi. 

Altınay, köyde neredeyse evinde kimsenin iftar yapmadığını, ramazanın manevi atmosferini bir arada daha iyi hissettiklerini ifade etti.

Köy sakinlerinden Muhammet Kara da iftar için kendisine sıra gelmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, talep çok olduğunda aynı gün masraflara birkaç kişinin ortak olabildiğini kaydetti.

Kilimli ilçesinde yaşayan Nihat Açıkgöz ise ramazan ayında iftar verebilmek için köye geldiğini ifade ederek, "Güzel bir sohbet ortamında iftarımızı yapıyoruz. Evimizde sayılı kişileri davet edebilirken burada tüm köy bir aradayız" dedi.